Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis

Piękna, kolorowa jesień, rozgościła się już na dobre, więc w mojej kuchni, również jest kolorowo 🙂
A że dawno nie było żadnego przepisu na moim blogu, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z nich. Tym razem, mam dla Was papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią, które ostatnio bardzo często przygotowujemy.

Takie zapiekane papryki, są nie tylko smaczne, ale i sycące. W dodatku, idealnie nadają się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację 🙂

 

Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis krok po kroku

Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – składniki

Do przygotowania papryk będziecie potrzebować:

  • 3 średnich papryk
  • 1 średniej cukinii
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średniej cebuli
  • 75 g kaszy jaglanej
  • 225 ml wody
  • 2 łyżek oleju
  • przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kminek, słodka papryka i odrobina ostrej papryki
  • kawałka sera żółtego

Wykonanie krok po kroku:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy im środki, po czym wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Natomiast, jeśli chcemy z nich ściągnąć skórkę, zapiekamy je po 20 minut z każdej strony. Po tym czasie, wyciągamy papryki z piekarnika, lekko studzimy i obieramy.

Przygotowanie farszu

W tym czasie, przygotowujemy farsz.

3. Suchą kaszę prażymy na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Wtedy, przerzucamy ją na sito i dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym otrząsamy z wody. Wypłukaną kaszę, wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Podczas gotowania, kaszy nie należy mieszać.
Po tym czasie, odstawiamy kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem.

4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.

6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym.

7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy.

8. Na koniec, dodajemy ugotowaną kaszę oraz przyprawy i wszystko razem dobrze mieszamy.

Faszerowanie papryk

Teraz czas na faszerowanie 🙂

9. Do każdej z połówek, wkładamy porcję farszu, a następnie, zapiekamy przez 10 minut.

10. Ciepłe papryki, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

I to wszystko. Nasze papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią są już gotowe. Zapewniam Was, że po takim obiedzie, nikt nie odejdzie głodny od stołu 😉

Smacznego! 🙂

 

A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej? 😉

 

Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – gotowe



A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam:

Kopytka jaglane z czarnuszką

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami