Jakiś czas temu, na InstaStories na moim Instagramie, pokazywałam wegeburgery z buraka, które przygotowywałam na obiad. Dostałam wtedy sporo wiadomości z prośbą o przepis, więc obiecałam przygotować taki na bloga. I oto dziś nadszedł ten dzień 🙂

Wegeburgery z buraka – przepis krok po kroku

Już jakiś czas temu, zrezygnowałam z jedzenia mięsa i szukałam jakiejś alternatywy dla kotlecików, które można by podawać na obiad. Tak trafiłam na przepis na wegeburgery z marchewki, na stronie Jadłonomii. Zainspirowana tym daniem, postanowiłam przygotować podobne wegeburgery, tym razem z buraka. Pozmieniałam nieco proporcje, zamieniłam składniki na bezglutenowe, poeksperymentowałam z przyprawami i wyszły naprawdę pyszne.

To co, macie ochotę spróbować? 😉

Wegeburgery z buraka – przepis krok po kroku

Wegeburgery z buraka – składniki

Aby przygotować pyszne wegeburgery z buraka, będziecie potrzebować:

  • 200 g buraków startych na małych oczkach (ok. szklanki)
  • 1 średniej cebuli czerwonej lub zwykłej
  • 50 g suchej kaszy jaglanej (¼ szklanki*)
  • 40 g słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 40 g sezamu
  • 50 g bułki tartej (¼ szklanki*) – u mnie bezglutenowa
  • 30 ml oleju (ok. 3 łyżki)
  • 1 kopiatej łyżki mąki – u mnie gryczana, ale w wersji bezglutenowej można użyć również ryżowej
  • 1 łyżki sosu sojowego – ja używam bezglutenowego
  • przypraw:
    • 1 łyżeczki suszonych liści kolendry
    • 1 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    • pieprzu – u mnie ziołowy
    • 1 łyżeczki papryki słodkiej
    • szczypty suszonego imbiru
    • soli – tutaj uwaga, bo sos sojowy już jest słony 😉
    • opcjonalnie – kminku mielonego

* używam szklanki o pojemności 200 ml

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 4 kotleciki o wadze 160 g każdy.

Przygotowanie krok po kroku

1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – mój sprawdzony sposób znajdziecie TUTAJ.
W tym przypadku, gotuję kaszę w niecałej szklance (ok. 180 ml) osolonej wody.

2. Na suchej patelni prażymy słonecznik, sezam oraz siemię lniane i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

4. Włączamy piekarnik i ustawiamy go na temperaturę 200 stopni, bez termoobiegu.

Wegeburgery z buraka – wyrabiamy masę

5. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, mieszamy, a następnie ręką wyrabiamy masę, całość solidnie ugniatając. Powstała masa powinna być nieco klejąca, aby łatwo było z niej uformować kotleciki.

Do wyrabiania masy i lepienia kotlecików, polecam użyć rękawiczek, ponieważ buraki potrafią mocno zabarwić skórę, a zwłaszcza skórki przy paznokciach 😉

6. Kiedy masa jest gotowa, myjemy i osuszamy dłonie, a następnie nacieramy je olejem i lepimy nasze kotleciki. Nacieranie dłoni olejem, warto powtarzać w trakcie lepienia, wtedy będzie to szło o wiele sprawniej, a burgery będą wychodzić gładkie 🙂

Wegeburgery z buraka pieczemy w piekaniku w temperaturze 200 stopni

7. Tak przygotowane wegeburgery, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie, obracamy je delikatnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut, po czym wyciągamy je z piekarnika.

Gotowe wegeburgery z buraka i kaszy jaglanej

I to już wszystko. Nasze wegeburgery z buraka są już gotowe. Możemy je teraz podać jako danie obiadowe w towarzystwie ulubionej surówki lub przy ich pomocy, przygotować burgery w bułkach, z ulubionymi dodatkami 🙂

Ja najbardziej lubię takie z sałatą, pomidorem, zielonym ogórkiem i czerwoną cebulą, z dodatkiem majonezu, a czasem zdarza mi się również przygotowywać z nich cheeseburgery 😀

Wegeburgery z buraka – przepis krok po kroku

Smacznego! 🙂

 

Jak Wam się podoba taki pomysł na obiad? Macie ochotę spróbować takich buraczanych wegeburgerów? 😉