Ostatnio zaniedbałam nieco kulinarną stronę mojego bloga, czas więc to zmienić 😉
Mam dla Was dzisiaj kolejny przepis, z cyklu tych prostych i szybkich, a w dodatku, nadających się do wykorzystania przy przygotowaniu praktycznie każdego z posiłków.

Będzie to wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów, która idealnie nadaje się nie tylko do kanapek. Na końcu dowiecie się, do czego jeszcze lubię ją wykorzystywać 😉

Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis

Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – składniki:

  • 240-250 g ciecierzycy – ja używam takiej z puszki, ale równie dobrze, może być gotowana 🙂
  • 7-8 suszonych pomidorów (najlepiej takich z zalewy z oleju lub oliwy)
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju – ja używam po prostu zalewy z pomidorów suszonych 😉

Przyprawy:

  • ok. 1 łyżeczki oregano,
  • ok. 1,5 łyżeczki suszonej bazylii,
  • pieprz ziołowy,
  • sól himalajska,
  • słodka papryka i kminek mielony.

Oczywiście, możecie dodać również inne swoje ulubione przyprawy, a słodka papryka i kminek są
tutaj opcjonalne 😉

Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – składniki

Będziecie również potrzebować blendera lub innego urządzenia do miksowania.


Jak widzicie, nic się tutaj nie marnuje.

Najczęściej używam pomidorów suszonych z dodatkiem żurawiny i ją również dodaję do pasty. Takie suszone pomidory, można dostać w każdym większym sklepie. Ja kupuję je w Biedronce i jeden słoiczek, wystarcza mi do przygotowania dwóch past 🙂

A skoro już mowa o zero waste, to nie warto również wylewać wody po ciecierzycy. Możecie z niej bowiem przygotować, na przykład wegański majonez 🙂
Prosty przepis zero waste na taki majonez, z którego sama osobiście korzystam, znajdziecie u Ani, z bloga opycha.pl 🙂
KLIK→ Wegański majonez z wody po cieciorce.


Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przygotowanie

Pasta z ciecierzycy – przygotowanie krok po kroku

1. Ciecierzycę odsączamy z wody, a suszone pomidory wyciągamy z zalewy. Można je nieco pokroić, aby ułatwić pracę blenderowi 😉
2. Tak przygotowane składniki, wrzucamy do miski, zalewamy oliwą lub olejem i dodajemy do nich przyprawy.
3. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis

I to już wszystko. Nasza wegańska pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, jest już gotowa 🙂
Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni.
Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Mój sprawdzony przepis na bezglutenowe naleśniki, znajdziecie TUTAJ.

Będzie również idealna do wytrawnych gofrów, tostów lub warzywnych placuszków. Śmiało można z nią eksperymentować! 😀

Smacznego! 🙂


A jeśli macie ochotę na coś słodkiego, polecam Wam:
ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego 😊