Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku


Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone

Ponieważ w środę obchodziłam swoje urodziny, dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy 😉

Tym razem postawiłam na tort orzechowo-kakaowy, z pysznym, delikatnym kremem mascarpone i borówkami. Tort jest oczywiście bezglutenowy, a jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać 😉

To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? 😀

Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone

Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – składniki biszkopt

Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować:

  • 12 jajek
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu)
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego)
  • 2 płaskich łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżeczek kakao

Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów, na który składa się:

  • 100 ml letniej lub zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka alkoholu

Te składniki po prostu ze sobą mieszamy 😉

Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – składniki krem mascarpone

Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować:

  • 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %)
  • 500 g serka mascarpone
  • 45 g cukru pudru

Dodatki:

  • ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm.

Wykonanie krok po kroku:

Przygotowywanie ciasta:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów.
3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy na 3 wagowo równe części.
Na 3 równe części, dzielimy również cukier.
4. Oddzielamy 4 białka od żółtek, po czym ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.
5. Wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier, aż do wyczerpania ilości przewidzianej na jeden biszkopt.Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przygotowanie biszkoptów6. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy, aż powstanie pulchna masa (ok. 3-4 minut).
7. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcję orzechów.Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – pieczemy 3 biszkopty8. Po wymieszaniu, przekładamy masę na biszkopt do formy i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, aż biszkopt będzie lekko brązowy.Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – upieczone biszkopty

Proces przygotowywania każdej warstwy tortu wygląda tak samo, z tą różnicą, że do jednego z biszkoptów, przed dodaniem orzechów, dodajemy kakao.

Przygotowywanie kremu:

1. Dobrze schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy do niej cukier puder przesiany przez sitko i ubijamy na sztywno.2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy mikserem jedynie do połączenia składników. Krem powinien być sztywny i gładki.

Przekładanie tortu:

1. Przed nałożeniem masy na każdą z warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką wody, cukru i alkoholu.Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – ponczujemy biszkopt2. Równomiernie rozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy.
3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przekładanie tortu4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu.
5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort, łącznie z brzegami.
6. Na wierzch układamy owoce i posypujemy płatkami startej czekolady.

Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – dekorowanie tortu

I to już wszystko. Nasz tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone jest gotowy 🙂
Po przełożeniu warto włożyć go do lodówki na ok. 30 minut, aby całość stężała.

Smacznego! 🙂

Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – gotowy


Polecam również inne moje przepisy na ciasta:

Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie 
Proste ciasto ze śliwkami
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą