Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków. Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę 🙂
Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się w ustach ❤️
To co? Zapraszam do wspólnego pieczenia 🙂
Świąteczne ciasteczka korzenne
– przepis krok po kroku
Aby przygotować świąteczne ciasteczka korzenne, będziecie potrzebować:
- 5 dag mąki kukurydzianej
- 10 dag mąki ryżowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie trzy mąki, na 20 dag mąki pszennej 🙂
- 10 dag schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 3-4 łyżeczki śmietany 30% (może być również 18%)
- 7 dag cukru (u mnie trzcinowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 2-3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej np. takiej do piernika
Ja używam domowej przyprawy do piernika, z przepisu Ani Starmach, który znajdziecie TUTAJ 🙂
Wykonanie krok po kroku:
1. Sypkie składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich masło, żółtka oraz śmietanę i całość siekamy nożem.
2. Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami.
Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na około 30 minut.
4. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy, niezbyt cienko, po czym wykrawamy w nim ulubione kształty ciasteczek.
W trakcie wałkowania, ciasto może przywierać do podłoża, więc aby temu zapobiec podsypujemy blat niewielką ilością mąki ryżowej.
6. Gotowe ciasteczka, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut.
7. Gdy nasze ciasteczka korzenne się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia (gorące są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przekładania).
I to już wszystko. Nasze świąteczne ciasteczka korzenne są gotowe 🙂
Można je teraz posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić sauté – ja takie lubię najbardziej. Najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej kawy lub zimowej herbaty. I oczywiście w dobrym towarzystwie i świątecznym klimacie. Ale uprzedzam – są tak pachnące i pyszne, że mogą nie dotrwać do świąt 😀
Smacznego! 🙂
A Wy, jakie ciasteczka pieczecie na święta? 😉
Witam. Czy można pominać śmietanę?
Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam, bo kruche ciasto lubi mały dodatek śmietany 🙂 Ale wiem, że niektórzy zamiast niej dodają niewielką ilość zimnej wody, więc można spróbować 😉
Te ciasteczka wyglądają przepysznie <3 Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo nigdy nie robiłam ciasteczek korzennych.
Polecam bardzo 🙂 Są łatwiejsze w wykonaniu, od pierniczków, a równie pyszne 🙂
uwielbiam takie świąteczne ciasteczka 🙂
Oj ja też i to nawet bardzo 😉
Dzięki za przepis. Masz przepiękne te miseczki. Muszę sobie takie sprawić, bo genialnie się prezentują. A pierniczki to nigdy mi jakoś nie wychodzą, ale spróbuję może twój przepis.
A dziękuję bardzo <3 Te miseczki kupiłam już dawno, ale bardzo je lubię 🙂 A przepis polecam 😉
Wyglądają bardzo smakowicie. Zdjęcia również mi się podobają. : )
Barodz mnie to cieszy 🙂
Takie ciasteczka muszą być przepyszne. zapiszę sobie przepis.
Oj są <3 I bardzo je polecam 🙂 U nas, znikają bardzo szybko 😀
Wyglądają ślicznie! U mnie z ciasteczek np. kruche rożki orzechowe :). Wesołych Świąt!
U nas różnie, ale w tym roku, postawiliśmy na kruche 😉 Wszystkiego dobrego dla Ciebie! 🙂
U mnie w domu co roku piecze się jedne i te same pierniczki – przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie 🙂
Piękna tradycja 🙂
Lubię takie na święta 🙂
Oj ja też i to nawet bardzo 😉
Uwielbiam ciasteczka korzenne. Przepiekne zdjęcia 🙂
Dziękuję bardzo <3 A ciasteczka polecam 🙂
Ja mam zaplanowane na jutro pieczenie pierniczków razem z córką
Ooo super 🙂 Na pewno będą pyszne 🙂
Ślicznie i smakowicie wyglądają, mnia…
Cieszę się bardzo 🙂
Wyglądają pysznie! Ja w tym roku chcę zrobić kruche ciasteczka bezglutenowe i w sumie Twój przepis też mnie kusi! 😀
Polecam bardzo! 🙂 U mnie tylko bezglutenowe przepisy, więc śmiało możesz się częstować 😀
ale super wyszły Ci te ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję Kochana 🙂
wszystko wszystkim ale serio Twoje zdjęcia to jakiś totalny sztos!! coraz bardziej jestem ich pod wrażeniem !!! To one skradają Twojego dzisiejszego posta!
Nawet nie wiesz, jaki miło mi to czytać <3 Cały czas się uczę robić zdjęcia i cieszę się, że widać efekty ^_^
Fajne ciasteczka 🙂
Dziękuję 🙂
Chyba zrobimy. Tylko muszę zrobić na dzień dobry podwoją porcję 😀
Śmiało można podwajać i potrajać porcję 😀 Każdemu według potrzeb 😉
Dostałam w ubiegłym roku przepis na pierniczki, który jest w rodzinie dziewczyny, która mi go dała już bardzo, bardzo długo. Fakt, bardzo pracochłonny, ale było warto. Niestety w tym roku się nie wyrobię, więc może faktycznie się skuszę na te korzenne ciasteczka? Jest z nimi znacznie mniej pracy, a też pewnie są pyszniutkie! 🙂
Ja w tym roku odpuszczam pierniczki, ale ciasteczka będą obowiązkowo 🙂 Tym bardziej, że teraz piekłam już dwa razy i znikały raz dwa 😀
Kochana dziekuje Ci za ten przepis. Mysle ze juz niezdaze z pierniczkami, dlatego w tym roku chetnie zrobie te korzenne pysznosci <3 <3 <3
Polecam Moniś, bo są grzechu warte 😉
Ubolewam, że nie mogę takich ciasteczek upiec, muszą być przepyszne – mogę je sobie tylko wyobrazić 🙂
Oj szkoda, bo naprawdę są pyszne 😉
Bardzo lubię i właśnie teraz smakują najlepiej. 🙂
Oj tak, zwłaszcza do popołudniowej kawki 😉
Mój Ukochany i teść uwielbiają ciasteczka korzenne.
U mnie większość lubi 😀
Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
Wszystko zależy od wielkości foremek i tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto 😉
Mnie, z tych dwóch foremek, wyszło 45 🙂
Malutko. Czyli musiałabym mieć dwa razy tyle co najmniej 😁
Żaden problem! To i tak jest połowa przepisu, więc śmiało możesz podwajać ilość składników 😀
Moja mama uwielbia korzenne ciasteczka. 😊
My wszyscy je uwielbiamy ^_^
WOW These cookies look very beautiful and delicious. Thank you for sharing recipe.
Thank you Dear! <3 I'm really glad, that you like them 🙂