Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków. Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę 🙂

Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku

Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się w ustach ❤️

To co? Zapraszam do wspólnego pieczenia 🙂

Świąteczne ciasteczka korzenne
– przepis krok po kroku

Świąteczne ciasteczka korzenne – składniki

Aby przygotować świąteczne ciasteczka korzenne, będziecie potrzebować:

  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej

Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie trzy mąki, na 20 dag mąki pszennej 🙂

  • 10 dag schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżeczki śmietany 30% (może być również 18%)
  • 7 dag cukru (u mnie trzcinowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 2-3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej np. takiej do piernika

Ja używam domowej przyprawy do piernika, z przepisu Ani Starmach, który znajdziecie TUTAJ 🙂

Wykonanie krok po kroku:

1. Sypkie składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich masło, żółtka oraz śmietanę i całość siekamy nożem.

Świąteczne ciasteczka korzenne – przygotowanie ciasta

2. Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami.
Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.

3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na około 30 minut.

4. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Świąteczne ciasteczka korzenne – wykrawanie

5. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy, niezbyt cienko, po czym wykrawamy w nim ulubione kształty ciasteczek.
W trakcie wałkowania, ciasto może przywierać do podłoża, więc aby temu zapobiec podsypujemy blat niewielką ilością mąki ryżowej.

Świąteczne ciasteczka korzenne – wkładamy do piekarnika

6. Gotowe ciasteczka, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut.

7. Gdy nasze ciasteczka korzenne się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia (gorące są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przekładania).

I to już wszystko. Nasze świąteczne ciasteczka korzenne są gotowe 🙂

Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku
Można je teraz posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić sauté – ja takie lubię najbardziej. Najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej kawy lub zimowej herbaty. I oczywiście w dobrym towarzystwie i świątecznym klimacie. Ale uprzedzam – są tak pachnące i pyszne, że mogą nie dotrwać do świąt 😀

 

Smacznego! 🙂

A Wy, jakie ciasteczka pieczecie na święta? 😉