Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku

Sernik waniliowy z kajmakiem

Gdyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie, czyli ciasto czekoladowe oraz sernik.
I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik, tym razem w wyjątkowej odsłonie. Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno.
Czyż to nie brzmi jak poezja smaku? 😀

W dodatku jest prosty w przygotowaniu, bo pieczemy tylko spód. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki.

Jeśli tak jak ja jesteście fanami serników, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂

Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy)

Sernik waniliowy z kajmakiem - składniki na ciasto

Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag skrobii ziemniaczanej
  • 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50)
  • 2 żółtek
  • 3 łyżeczek śmietany 30% (może być 18%)
  • 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
  • skórki startej z jednej cytryny
    Sernik waniliowy z kajmakiem - składniki na masę i polewę

Do przygotowania masy będziecie potrzebować:

  • 1 kg sera waniliowego do sernika
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 15 g żelatyny spożywczej
  • 50 ml gorącej wody
  • 250 ml śmietany 36%

Do przygotowania polewy będziecie potrzebować:

  • 6 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony cukier brązowy)
  • 4 łyżek kakao
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • kostki margaryny

Sernik przygotowuję w tortownicy o średnicy 26 cm.

1. Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez 3 godziny.
W trakcie gotowania trzeba pamiętać o uzupełnianiu wody – puszka ma być przez cały czas przykryta wodą.
2. Po tym czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do schłodzenia. Kajmak można zrobić nawet dzień wcześniej.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Sernik waniliowy z kajmakiem - przygotowanie ciasta3. Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny.
4. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy energicznymi ruchami.
Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 😉Sernik waniliowy z kajmakiem - kruche ciasto5. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
6. Przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a formę do pieczenia smarujemy margaryną.
7. Ciasto rozprowadzamy dłońmi na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na  15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, schładzamy je w lodówce.Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową - upieczony spód

Teraz zajmiemy się masą.

8. Żelatynę rozpuszczany w gorącej (nie wrzącej) wodzie i odstawiamy do przestudzenia.
9. Ser przekładamy do misy, dodajemy do niego 350 g kajmaku i miksujemy do połączenia składników.Sernik waniliowy z kajmakiem - dodajemy kajmak do sera10. Przestudzoną żelatynę mieszamy ponownie łyżeczką, by nabrała jednolitej konsystencji, po czym dodajemy do niej po łyżce masy serowo kajmakowej (w sumie 6 łyżek) i mieszamy do połączenia składników.Sernik waniliowy z kajmakiem - dodajemy żelatynę do masy11. Następnie przekładamy tę mieszankę do pozostałej części i miksujemy tylko do połączenia składników.
12. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną śmietanę i dodajemy ją do masy serowo-kajmakowej z żelatyną. Mieszamy delikatnie szpatułką, by wszystko dobrze się połączyło.Sernik waniliowy z kajmakiem - dodajemy śmietanę do masy13. Wykładamy całość na schłodzone kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
14. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dla pewności wstawiłam na całą noc, ale nie ma takiej konieczności.

Sernik waniliowy z kajmakiem - spód z masąGdy sernik stężeje, przygotowujemy polewę.

15. W naczyniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia (wystarczy by była lekko ciepła).
16. W osobnej misce mieszamy śmietanę z kakao i rozcieramy, by nie było grudek.
17. Dodajemy cukier puder i ponownie rozcieramy. Całość zrobi się na początku bardzo sucha i gęsta, ale w miarę rozcierania, zmieni konsystencję.
18. Na koniec wlewamy schłodzoną margarynę i dokładnie mieszamy, rozcierając łyżką o brzeg naczynia. Robimy to tak długo, aż polewa będzie aksamitnie gładka i tłuszcz nie będzie się oddzielał.Sernik waniliowy z kajmakiem - polewa19. Tak przygotowaną polewę nakładamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Całość wstawiamy do lodówki, by polewa stężała.

Sernik waniliowy z kajmakiem - wkładamy do lodówki

I to już wszystko. Nasz sernik waniliowy z kajmakiem jest gotowy do podania 🙂
Pamiętajcie, aby przez cały czas przechowywać go w lodówce! I oczywiście serwować na zimno 😉

A Wy lubicie serniki? 😉

Smacznego! 🙂

 

Sernik waniliowy z kajmakiem - gotowy


Polecam też inne moje przepisy na ciasta:

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą 

Szarlotka bezglutenowa 

Domowe ptasie mleczko bez pieczenia