Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku

Jeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa, który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta 🙂

A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny, a w dodatku przyjemnie pachnie pomarańczą.

Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Natomiast, zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, obniża jego kaloryczność. I zapewniam Was, że efekt końcowy, jest wart grzechu 😀

Sernik piekłam w formie o wymiarach 20×20 i proporcje na takiej wielkości formę podaję 🙂

Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku

Puszysty sernik dyniowy bez spodu – składniki

Aby przygotować sernik dyniowy bez spodu, będziecie potrzebować:

  • 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego (można oczywiście użyć gotowego twarogu sernikowego, ale na zwykłym jest o wiele lepszy 😉 ja używam twarogu półtłustego, który mielę w maszynce do mięsa)
  • 15 dag puree z dynii *
  • ½ kostki masła (można też użyć margaryny)
  • 5 średnich lub 6 małych jajek
  • 20 dag ksylitolu lub erytrytolu (możecie też użyć cukru zwykłego lub brązowego, wtedy wystarczy ok. 18 dag)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 dag skrobi ziemniaczanej
  • otartej skórki z ½ małej pomarańczy

* Można użyć gotowego puree lub przygotować je samodzielnie.

  • W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut).
  • Po wystudzeniu, usuwamy skórkę, a miąższ blendujmy, do otrzymania gładkiego puree. Jeśli wyjdzie ono zbyt wodniste, trzeba je delikatnie odcedzić na sitku, wyłożonym gazą.

Wykonanie krok po kroku:

1. Zaczynamy od jajek, oddzielając dokładnie białka od żółtek.

2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona.

3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą).

4. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w masie, ucieramy ją jeszcze chwilę, by była bardziej puszysta i dodajemy skórkę pomarańczową.

5. Następnie, powoli (po ok. pół łyżki) dodajemy zmielony ser, nadal ucierając mikserem na najwyższych obrotach.

Sernik dyniowy bez spodu - przygotowanie

6. Gdy ser połączy się z masą, stopniowo dodajemy puree z dyni, nadal nie zmniejszając obrotów miksera.

7. Jako ostatnią, dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy, po czym wyłączamy mikser i odstawiamy masę.

Sernik dyniowy bez spodu - przygotowanie

8. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pianę do masy serowej.

Całość, mieszamy delikatnie, przy pomocy łyżki lub szpatułki.

9. Gotową masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C, bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut.

Sernik dyniowy bez spodu - pieczenie

10. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160º C i pieczemy przez kolejne 30 minut.

11. Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem. Sernik powinien stygnąć w piekarniku przez ok. 2,5 godziny.
Dodam tylko, że w czasie stygnięcia sernik może nieco opaść, co jest całkiem normalnym zjawiskiem 😉

12. Po tym czasie, wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok. 30 minut, zanim wyciągniemy go z formy.

Gotowy sernikk dyniowy

I to już wszystko. Nasz sernik dyniowy bez spodu jest już gotowy. Teraz wystarczy zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i delektować się jego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu 😀

A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? 😉

Smacznego! 🙂


Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy:

Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie

Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno

Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików:

Marynowana dynia a la ananas (bez octu)