Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

Ciasto ze śliwkami

W zeszłym tygodniu z przyczyn technicznych nie było przepisu, ale mam nadzieję, że dzisiejszy Wam to wynagrodzi 😉
Przychodzę do Was dzisiaj bowiem z pomysłem na ciasto, które nie tylko jest przepyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto ze śliwkami, to kolejny ze smaków dzieciństwa, który gości w moim domu bardzo często. Obok nutelli śliwkowej, jest to mój ulubiony przepis z wykorzystaniem tych pysznych owoców.

Zapewniam Was, że ciasto przygotowuje się naprawdę szybko, zatem bez zbędnego przedłużania, zabierzmy się za pieczenie! 😉

Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

Ciasto ze śliwkami - składniki

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • Około 70 dag śliwek węgierek bez pestek
  • 150 g mąki gryczanej białej (ja po prostu mielę kaszę gryczaną niepaloną)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 większych lub 3 małych jajek
  • 5 dag masła
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypty soli
  • opcjonalnie – cynamonu do posypania śliwek

Oczywiście będzie też potrzebować formy do pieczenia. Ja używam takiej o wymiarach wewnętrznych 32 x 22 cm.

Wykonanie krok po kroku:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu, a formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Można również wyłożyć ją papierem do pieczenia.
2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą.
3. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z olejem, po czym dodajemy do suchych składników wraz z jajkami.Ciasto ze śliwkami - przygotowywanie4. Całość dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera.
5. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do formy do pieczenia.Ciasto ze śliwkami - przekładamy do formy6. Na wierzchu ciasta układamy gęsto połówki śliwek, skórkami na dół, delikatnie wciskając je w ciasto.
Jeśli śliwki są mało dojrzałe lub kwaśne, posypujemy je dodatkowo niewielką ilością cukru trzcinowego. Możemy również posypać je cynamonem.Ciasto ze śliwkami - do piekarnika7. Gotowe ciasto pieczemy przez około 1 godzinę, po czym wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

I to już wszystko! Nasze bezglutenowe ciasto ze śliwkami jest już gotowe. Teraz wystarczy już tylko posypać je cukrem pudrem, zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i rozkoszować się jego smakiem 😉

Ciasto ze śliwkami - gotowe

A Wy lubicie ciasta ze śliwkami?

Smacznego! 🙂


A jeśli szukacie pomysłów na inne ciasta bez glutenu, polecam moje pozostałe przepisy:

Sernik waniliowy z kajmakiem 

Proste ciasto z bananami bez laktozy 

Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą

Ciasto serowo-jabłkowe 

Jesienna szarlotka