Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio stawiam w kuchni na prostotę i w większości przygotowuję takie dania, które nie są skomplikowane, a mimo to, bardzo smaczne 😉
Dzisiaj przychodzę do Was z takim właśnie przepisem na proste placuszki bananowe, do przygotowania których (w najbardziej podstawowej wersji), potrzebować będziecie jedynie 2 składników i tłuszczu do smażenia. Co najważniejsze, ich wykonanie jest banalnie proste, a same placuszki są naprawdę pyszne.

Ja przygotowuję takie placuszki z dwoma dodatkami. Pierwszym z nich jest masło orzechowe, które nadaje im mojego ulubionego, orzechowego posmaku. Drugim natomiast jest karob, który sprawia, że placuszki mają delikatnie czekoladowy smak.

To co? Zaczynamy! 🙂

Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach

Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – składniki

Do przygotowania placuszków bananowych będziecie potrzebować:

  • 4 bananów
  • 2 jajek
  • ok. 2 łyżek oleju kokosowego (można również smażyć je na zwykłym oleju lub na maśle klarowanym)
  • 2 łyżeczek karobu
  • 1-2 łyżeczek masła orzechowego

Oczywiście możecie przygotować placuszki z samych bananów i jajek – takie też są pyszne! 🙂

 Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 16 placuszków.

Wykonanie krok po kroku:

Moje placuszki są w dwóch odsłonach, więc do każdej wzięłam po dwa banany i jednym jajku. Kroki przygotowania są identyczne w obu przypadkach, a placuszki różnią się jedynie opcjonalnymi dodatkami 😉

1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem tak, żeby nie zrobić z nich zbytniej papki.Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – przygotowanie2. Dodajemy do nich jajko oraz wybrany dodatek (karob lub masło orzechowe) i całość mieszamy. Masa nie powinna być za rzadka. Jeśli tak jest, można dodać do niej jeszcze kawałek banana.Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – gotowa masa3. Tak przygotowaną masę, wykładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażymy na małym ogniu, aż będą lekko brązowe. Warto przewracać je 2-3 razy w trakcie smażenia, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby, można też uzupełnić tłuszcz na patelni.
Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – smażenie
4. Usmażone placuszki układamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

I to już wszystko. Nasze placuszki bananowe są już gotowe. Takie placuszki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, na deser lub po prostu jako przekąska. Podobnie jak racuchy jabłkowe, są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je więc śmiało zabrać ze sobą do pracy lub na wyjazd. Myślę, że ten przepis docenią również osoby, które są na diecie 😉

A Wy lubicie takie proste i nieskomplikowane przepisy? 😉

 

Smacznego! 🙂

Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – gotowe


Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na śniadania lub kolacje:

Jajeczne muffinki

Szybka sałatka a la hawajska

Wegański pasztet z soczewicy