Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

Placki z cukinii z piekarnika

Ponieważ ostatnie fit przepisy cieszyły się sporym zainteresowaniem, mam dla Was dzisiaj kolejny taki przepis. Tym razem będzie to inspiracja obiadowa, oczywiście w wersji bezglutenowej 😉

Placki z cukinii można robić na wiele sposobów. Moje są wzbogacone serem feta i suszonymi pomidorami, które cudownie podkreślają ich smak. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a danie jest lekkie, smaczne i bardzo sycące.

W dodatku, jeśli nie macie piekarnika lub nie lubicie dań przygotowywanych w ten sposób, możecie spokojnie usmażyć placki na patelni. Gwarantuje Wam, że są równie pyszne!

To co? Zaczynamy! 😉

Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe)

Placki z cukinii z piekarnika - skladniki

Do przygotowania placków z cukinii będziecie potrzebować:

  • 2 średniej wielkości cukinii
  • 3 dużych lub 4 małych jajek
  • 60 g mąki ryżowej
  • ok. 60 g płatków jaglanych
  • pół kostki sera feta
  • 6 suszonych pomidorów (ja używam takich w zalewie)
  • 2 ząbków czosnku
  • przypraw – u mnie są to: sól himalajska, cząber suszony, pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek mielony

Będziecie również potrzebować papieru do pieczenia 🙂

Z podanych przeze mnie proporcji, wychodzi około 15 sztuk, średniej wielkości placków.

Wykonanie krok po kroku:

1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej.
2. Startą cukinię solimy, przekładamy na sitko i pozostawiamy na ok. 15 minut, aby puściła wodę.Placki z cukinii z piekarnika - pozbywamy się nadmiaru wody z cukinii3. Ser feta blendujemy lub miksujemy z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Ja dodaję również nieco zalewy z pomidorów.Placki z cukinii z piekarnika - fetę miksujemy z suszonymi pomidorami i czosnkiem4. Jajka wybijamy do miski i dobrze roztrzepujemy np. przy pomocy widelca lub rózgi.5. Cukinię dobrze odciskamy, dodajemy do niej jajka oraz masę z sera feta i dokładnie mieszamy.Placki z cukinii z piekarnika - mieszamy cukinię z jajkami i fetą6. Całość przyprawiamy, dodajemy mąkę ryżową oraz płatki jaglane i ponownie dokładnie mieszamy.Placki z cukinii z piekarnika - dodajemy mąkę ryżową i płatki jaglane7. Masę odstawiamy na 5-10 minut, aby płatki wchłonęły wilgoć. Jeśli po tym czasie masa jest bardzo wodnista, ponownie dodajemy płatki jaglane, mieszamy i na chwilę odstawiamy.Placki z cukinii z piekarnika - konsystencja masy na placki8. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
9. Tak przygotowaną masę, wykładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze, żeby placki nie były zbyt płaskie, bo mogą wyjść suche. Moja porcja, to 1 solidna łyżka stołowa na placek 😉Placki z cukinii z piekarnika - nakładamy placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia10. Placki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.

 

I to już wszystko. Nasze placki z cukinii z piekarnika są już gotowe!
Oczywiście podajemy je od razu po upieczeniu, na ciepło. Świetnie się komponują z jogurtem, śmietaną lub po prostu domowym ketchupem 🙂

Smacznego! 🙂

Placki z cukinii z piekarnika - gotowe placki z cukinii


Szukacie inspiracji obiadowych? Polecam moje przepisy na kotleciki:

Warzywne kotleciki z brokuła i selera

Kapuściane kotleciki bezglutenowe

Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe