Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku

Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku

Jesień rozgościła się już na dobre i niestety robi się coraz zimniej. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesiennych wieczorów bez kubka gorącej herbaty, wzbogaconej odpowiednimi dodatkami 😉
Jednymi z moich ulubionych dodatków są miód i pigwa. Tym bardziej, że owoce pigwy są bogatszym źródłem witaminy C, niż cytryny. Nie na darmo więc, pigwa nazywana jest polską cytryną.

Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moim przepisem na pigwę do herbaty, do której postanowiłam dodać również imbir i goździki. Oba te dodatki wykazują właściwości przeciwzapalne, a goździki – również działanie antyseptyczne.

Zapewniam Was, że herbatka doprawiona takim zestawem, jest aromatyczna, przyjemnie rozgrzewająca, a dodatkowo świetnie się sprawdzi jako „wspomagacz” w trakcie leczenia przeziębienia lub grypy 😉

Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami

Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – składniki

Do przygotowania pigwy do herbaty będziecie potrzebować:

  • 1 kg owoców pigwy
  • ok. 70 g imbiru
  • 3 szklanek (60 dag) cukru – u mnie jest to cukier trzcinowy
  • 3 szklanek (600 ml) wody
  • 9-10 goździków
  • 3 łyżek soku z cytryny

Oczywiście będziecie potrzebować również słoików 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze lub większe wiórki, aż dotrzemy do gniazda nasiennego, które nie nadaje się do użycia, więc go wyrzucamy.Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – pokrojona pigwa oraz imbir2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki.
3. Wiórki pigwy układamy dosyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach, a pomiędzy nie wkładamy kawałki imbiru.Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – wkładamy do słoików4. Teraz przygotujemy syrop do zalania naszych przetworów.
W tym celu w garnku zagotowujemy wodę, po czym wsypujemy do niej cukier oraz goździki i doprowadzamy do ponownego zagotowania.
5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – gorący syrop

6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc między słoikami również goździki, po czym dokładnie dokręcamy wieczka i stawiamy słoiki do góry dnem.Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – zalewamy gorącym syropem8. Następnie przystępujemy do pasteryzacji słoików:

  • Wstawiamy je do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały, a woda mogła między nimi swobodnie przepływać.
  • Wlewamy gorącą wodę do ¾ wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. W trakcie pasteryzacji, wieczka słoików powinny się uwypuklić.Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – pasteryzujemy słoiki
  • Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki, jeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką lub kocem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę.
  • Przed schowaniem słoiczków na zimę, warto się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 😉
    Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – zapasteryzowane i gotowe słoiki

I to już wszystko. Nasza pigwa do herbaty jest już gotowa. Teraz możemy już rozkoszować się jesienną lub zimową herbatką w jej towarzystwie.
Pamiętajcie, że słoiczki warto przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu – najlepiej w lodówce!

A Wy lubicie herbatę z pigwą, czy jednak wolicie taką z cytryną? 😉

Smacznego! 🙂

Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – gotowa


A jeśli szukacie przepisów na inne zimowe przetwory, polecam moje przepisy:

Domowa nutella śliwkowa
Marynowana dynia a la ananas
Domowy ketchup z cukinii
Jarzynka a la Vegeta