Pierniczki marchewkowe – przepis krok po krokuŚwiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat.
Czas zatem, na małą porcję inspiracji w temacie świątecznych wypieków.
W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ) upiec również takie z dodatkiem marchewki 😉

Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć 😉

Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne blachy pierniczków, czyli około 68 sztuk.

Pierniczki marchewkowe

Pierniczki marchewkowe – składnikiDo przygotowania pierniczków będziecie potrzebować:

  • ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag)
  • 180 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 120 g miodu
  • 1 jajka
  • 2 łyżek śmietany
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
  • foremek do wykrawania pierniczków
  • papieru do pieczenia

Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 30 dag mąki pszennej 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Marchewkę myjemy i gotujemy al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i rozpadająca się.
2. Ugotowaną marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.Pierniczki marchewkowe – przygotowywanie ciasta3. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając.
4. Kiedy składniki się połączą, dodajemy do nich marchewkę i jeszcze chwilkę podgrzewamy, po czym odstawiamy do przestudzenia.
5. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i wszystko razem mieszamy, do połączenia składników.Pierniczki marchewkowe – zagniatanie ciasta6. Następnie dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami.
7. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące.Pierniczki marchewkowe – gotowe ciasto8. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

I zabieramy się za przygotowanie naszych pierniczków.

9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około 0,5 cm.Pierniczki marchewkowe – wykrawanie pierniczków10. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykrawamy wybrane kształty.
11. Wykrojone pierniczki, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut.Pierniczki marchewkowe – do piekarnika12. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Pierniczki marchewkowe – gotowe pierniczki

I to już wszystko. Nasze pierniczki marchewkowe są gotowe! 🙂
Oczywiście możecie je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru 😉

Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku.

Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki? 😉

Smacznego! 🙂

Pierniczki marchewkowe


Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki:

Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe