Mistrzowskie sposoby na ziemniaki z grilla

Mistrzowskie sposoby na ziemniaki z grillaCały rok czekamy na pyszne młode ziemniaki. A skoro sezon grillowy w pełni, warto zaplanować dania na grilla z ich udziałem. Znakomicie smakują w mundurkach, grillowane, gotowane, dodawane do sałatki… Możliwości jest mnóstwo!

Sprawdź najlepsze przepisy z ziemniakami w roli głównej 🙂

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla są niesamowicie smakowite w swej prostocie. Wymagają jedynie odpowiedniego połączenia smaków i aromatów, czyli ostrego czosnku i ziół.
Do grillowania najlepiej wybrać na sezonowe młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki – podczas pieczenia stanie się ona chrupiąca.

  1. Ziemniaki należy dokładnie umyć i podgotować w mundurkach.
  2. Następnie łączymy miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
  3. Na koniec wystarczy nakroić ziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi.
  4. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką.

Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią

Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym, jak i oddzielnym posiłkiem. Wbrew pozorom szaszłyki są sycące i z powodzeniem zabiją pierwszy głód.

  1. Do wykonania tego przepisu najlepiej wykorzystać młode, małe ziemniaki, które będzie można przekroić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie.
  2. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
  3. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka minut z każdej strony. Można je grillować bezpośrednio na ruszcie lub tacce aluminiowej.

Chrupiące przystawki z grilla

Chyba każdy z nas lubi smakować różnorodne potrawy. Tak się składa, że ziemniaki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów.
Jedną z naszych propozycji są chrupiące przystawki z ziemniaków, boczku, bakłażana i cukinii.

Aby warzywa były chrupiące, należy je pokroić na cienkie plastry i skropić olejem. Boczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie zarumieniony i chrupiący.

Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY.

Sałatka z młodych ziemniaków

Danie na grilla z ziemniakami może być zarówno lekkie i sycące. Te kryteria zdecydowanie spełnia sałatka z nowalijkami, czyli młodymi ziemniakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Jej przygotowanie nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, pokroić w plastry i połączyć z rzodkiewkami i szczypiorkiem. To idealny przepis na prostą, aromatyczną i pyszną sałatkę na grilla! 🙂

* Artykuł powstał przy współpracy z marką WINIARY.