Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku

Maślane kruche rogaliki

Co prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki.
Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki 😉

A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu.
Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie 😉

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 24 sztuk rogalików – po 12 z każdej wersji.

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach

Maślane kruche rogaliki - składniki

Do przygotowania rogalików będziecie potrzebować:

    • 10 dag mąki ryżowej
    • 5 dag mąki kukurydzianej
    • 5 dag mąki ziemniaczanej
    • 10 dag schłodzonego masła
    • 2 jajek (a dokładniej mówiąc 2 żółtek)
    • 2 łyżeczek śmietany 18 % (może być również 30%)
    • 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
    • 2-3 łyżeczek cukru waniliowego
    • 1,5 łyżeczki kakao (można też użyć karobu)
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
    • cukru pudru do posypania

Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej 🙂


Wykonanie krok po kroku:

1. Wszystkie suche składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich żółtka, masło oraz śmietanę.
2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części.Maślane kruche rogaliki - przygotowywanie ciast3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy.
4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami.
Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.Maślane kruche rogaliki - kule z ciast5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą lub wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki.

6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.

7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części.Maślane kruche rogaliki - formowanie rogalików8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej.
9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika  i pieczemy przez 13-15 minut.Maślane kruche rogaliki - do piekarnika10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia).

Maślane kruche rogaliki - gotowe

I to wszystko. Nasze maślane kruche rogaliki są już gotowe!
Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem, a potem już tylko rozkoszować się ich smakiem. Uprzedzam tylko, że są tak pyszne i rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć 😀

Smacznego! 🙂

Maślane kruche rogaliki - posypane cukrem pudrem


A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy:

Świąteczne pierniczki bezglutenowe

Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe