Marynowana dynia a la ananas (bez octu) – przepis krok po kroku

Marynowana dynia a la ananas

Co prawda za oknami nadal króluje lato, ale dzisiaj u mnie na blogu już nieco jesiennie 😉
Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej.

Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki.
Jest to więc kolejny z zamienników klasyki, który gości na moim blogu 😉

To co? Gotowi na kolejne przetworowe szaleństwo? 😀

Marynowana dynia a la ananas – przepis krok po kroku

Marynowana dynia a la ananas - składniki

Do przygotowania marynowanej dyni będziecie potrzebować:

  • 2 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżeczek kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

1. Wodę zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym i odstawiamy do przestudzenia.
2. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Ważne, żeby nie były to zbyt duże kawałki – ot takie na „mały gryz” 😉Marynowana dynia a la ananas - zalewamy dynię wodą z kwaskiem cytrynowym

3. Pokrojoną dynię przekładamy do garnka, zalewamy przestudzoną wodą z kwaskiem cytrynowym, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce na około dobę.
4. Następnego dnia, odlewamy wodę, dodajemy do niej cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy.Marynowana dynia a la ananas - gotujemy syrop

5. Do gotującego się syropu wrzucamy dynię i gotujemy, aż zacznie się robić szklista.
Marynowana dynia a la ananas - gotujemy dynię w syropie

6. Gorącą dynię wraz z zalewą, przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby zakrętki się zassały.
7. Tak przygotowane słoiki pozostawiamy do wystygnięcia. Marynowana dynia a la ananas - przekładamy dynię do słoików

Możemy je również zapasteryzować (mój ulubiony sposób na pasteryzowanie przetworów podałam w przepisie na domowy ketchup).

I to już wszystko! Nasza marynowana dynia a la ananas jest już gotowa.
Jak widzicie, przepis jest banalnie prosty, a dzięki takim przetworom wiemy co jemy 😀

 

Smacznego! 🙂

Marynowana dynia a la ananas - gotowa


Jeśli szukacie pomysłów na inne przetwory, polecam moje przepisy:

Jarzynka a la Vegeta

Domowa nutella śliwkowa

Domowy ketchup z cukinii