kotleciki kapuściane bezglutenoweOstatnio w moje ręce wpadł stary przepiśnik mojej Mamy, który okazał się niesamowitą skarbnicą smakowitych przepisów.
Znalazłam tam przepis na kotleciki kapuściane, który zaciekawił mnie tak bardzo, że postanowiłam od razu go wypróbować. Został on oczywiście poddany małej modyfikacji, aby kotleciki były bezglutenowe 😉

Wyszedł z tego naprawdę pyszny obiad. Kotleciki są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku i smakują wybornie! 🙂
Moim zdaniem są świetną jarską alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych 😉

Z podanych proporcji wyszło mi 14 sztuk kotlecików.

Kapuściane kotleciki bezglutenowe – przepis krok po kroku

kotleciki kapuściane bezglutenowe - składnikiDo przygotowania kotlecików będziecie potrzebować:

  • pół dużej lub 1 małej główki kapusty
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • mąki jaglanej (do panierowania)
  • soli i pieprzu (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)
  • oleju do smażenia

Moja główka kapusty przed ugotowaniem ważyła 2,7 kg. Po ugotowaniu i odciśnięciu z wody, pozostało 1,3 kg. Do przygotowania kotlecików zużyłam 75 dag.

 

Wykonanie krok po kroku:

1. Kapustę kroimy w kawałki, a następnie gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie.
kotleciki kapuściane bezglutenowe - gotowanie kapusty2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, po czym podsmażamy na odrobinie oleju.
3. Ugotowaną i przestudzoną kapustę odciskamy z wody. Według mnie, najlepiej robić to rękami 😉kotleciki kapuściane bezglutenowe - ugotowana kapusta4. Odciśniętą kapustę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach.
5. Do zmielonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed dodaniem reszty składników.
kotleciki kapuściane bezglutenowe - przygotowanie masy kapuścianej6. Do doprawionej masy kapuścianej dodajemy jajko, mąkę ryżową oraz skrobię ziemniaczaną , a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
7. Z tak przygotowanej masy, formujemy średniej wielkości kotleciki, a następnie panierujemy je w mące jaglanej.

Do panierowania można użyć również innej wypróbowanej mąki. Ja preferuję mąkę jaglaną, ponieważ jest ona świetnym, bezglutenowym zastępnikiem bułki tartej 😉

kotleciki kapuściane bezglutenowe - uformowane kotleciki przed smażeniem8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż do uzyskania złotego koloru.
9. Po usmażeniu warto ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

kotleciki kapuściane bezglutenowe - gotowe kotleciki

I to już wszystko. Nasze kotleciki kapuściane są gotowe do podania 🙂
Najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub sałatki.

Sami przyznajcie, czyż nie wyglądają apetycznie? 😉

Smacznego! 🙂

 

Jeśli jesteście fanami dwudawniowych obiadów, do takich kotlecików idealnie sprawdzi się zupa grzybowa z suszonych grzybów. W końcu kto powiedział, że taką zupę możemy serwować jedynie na Wigilię? 😉
A na deser, polecam pyszny, bezglutenowy, domowy budyń:

Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku