Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku

Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację

Ponieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację.
Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczne z nich, czyli jajeczne muffinki z szynką, serem i warzywami.
Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂

Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację

Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - składniki

Do przygotowania muffinek jajecznych będziecie potrzebować:

  • 6 jajek
  • 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy)
  • 4-5 plasterków szynki
  • 5 dag sera żółtego
  • pół czerwonej papryki
  • opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych
  • ulubionych przypraw – ja dodaję soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, kurkumy oraz mielonego kminku
  • opcjonalnie: pół łyżeczki sody oczyszczonej

Będziecie również potrzebować formy na muffinki i/lub foremek. Ja używam silikonowych foremek, które umieszczam w dużej, metalowej formie. Silikonowe foremki są o tyle wygodniejsze, że nie trzeba ich smarować tłuszczem 😉

Z podanych proporcji przygotujecie 10 sztuk muffinek.

Wykonanie krok po kroku:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wybijamy jajka i dobrze je roztrzepujemy przy pomocy widelca, rózgi bądź miksera.
Warto się do tego przyłożyć, bo wtedy nasze muffinki będą pulchniejsze 😉Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - przygotowanie3. Do jajek dodajemy mleko, przyprawy oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną i jeszcze chwilę mieszamy.
4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy.Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - dodatki5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu.Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - do piekarnika6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki urosną, jednak po wyciągnięciu z piekarnika nieco oklapną, co jest normalnym zjawiskiem 😉Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - w piekarniku

I to już wszystko. Nasze jajeczne muffinki są już gotowe. Oczywiście podajemy je zaraz po upieczeniu, na ciepło. Idealnie smakują w towarzystwie domowego chleba. Mój sprawdzony przepis na taki chlebek, znajdziecie TUTAJ.

Koniecznie dajcie znać, co myślicie o takim pomyśle na śniadanie lub kolację 😉

Smacznego! 🙂

Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację - gotowe


A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie lub kolację polecam moje przepisy:

Szybka sałatka a la hawajska

Pasztet z soczewicy

Prosta sałatka z rzodkiewki