Fit kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello – przepis krok po kroku

Jaglane Rafaello

Kończą się wakacje, a powoli kończyć się będzie też lato. Niesamowite, jak ten czas leci!
Na osłodę mam dla Was dzisiaj przepis, na pyszne, delikatne kuleczki kokosowe, które są świetnym zamiennikiem Rafaello. W dodatku jest to zamiennik fit, a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

To co, gotowi na kolejną, kulinarną przygodę? 😉

Fit kokosowe kuleczki,
czyli jaglane Rafaello

Jaglane Rafaello - składniki

Do przygotowania jaglanych kuleczek kokosowych będziecie potrzebować:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka kokosowego (może być również migdałowe lub po prostu zwykłe mleko)
  • ok. 80 g wiórków kokosowych (50 g do masy + ok. 30 g do obtaczania)
  • 3 łyżek ksylitolu (można użyć również cukru trzcinowego lub miodu)
  • 1 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub 20 obranych migdałów do włożenia do środka

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 20 kuleczek.

Wykonanie krok po kroku:

1. Suchą kaszę prażymy na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć.
2. Następnie przerzucamy ją na sito, dokładnie płuczemy zimną wodą i otrząsamy z jej nadmiaru.
Jaglane Rafaello - prażymy wiórki kokosowe3. Na suchej patelni prażymy też część wiórków kokosowych przeznaczonych do masy, uważając, aby ich nie przypalić.
4. W międzyczasie zagotowujemy mleko z wodą, wrzucamy do nich prażone wiórki oraz kaszę, delikatnie mieszamy, po czym przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.Jaglane Rafaello - ugotowana kasza5. Po tym czasie, odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
6. Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy oraz ksylitol, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Całość blendujemy lub miksujemy. Jeśli nie macie blendera lub miksera, możecie równie dobrze użyć tłuczka do ziemniaków, bo masa nie musi być bardzo gładka 😉Jaglane Rafaello - zblendowana masa
8. Z tak przygotowanej masy, formujemy kuleczki o pożądanej wielkości, w ich środku umieszczamy płatki migdałowe lub migdały (opcjonalnie), po czym dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.Jaglane Rafaello - formowanie kulek
9. Przygotowane kuleczki wkładamy do lodówki na około godzinę. Oczywiście nadają się one do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak w lodówce troszkę stężeją i będą miały jeszcze lepszą konsystencję 😉

Jaglane Rafaello - gotowe kuleczki wkładamy do lodówki

I to już wszystko! Nasze kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello są już gotowe. Koniecznie przechowujcie je w lodówce!
I pamiętajcie – te kuleczki, to kolejny z zamienników klasyki, który ma magiczną moc znikania w okamgnieniu 😀

 

Smacznego! 🙂

Jaglane Rafaello - gotowe


Polecam również inne moje fit przepisy na desery:

Domowy budyń bez glutenu i laktozy 

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego 

Gryczane gofry bezglutenowe