Większość z nas, nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia, bez przepysznych śledzi. Jak to możliwe, że nigdy się one nie nudzą? Dzieje się tak między innymi dlatego, że oprócz tradycyjnych przepisów, dysponujemy także wieloma nieszablonowymi wariacjami. Dziś poznasz dwie bardzo ciekawe inspiracje na bożonarodzeniowe śledzie. Oba przepisy, charakteryzują się wykwintnym smakiem, a jednocześnie nie są trudne w przygotowaniu.

 Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia

Oryginalne śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie to jeden z bożonarodzeniowych klasyków, ale obecność jabłek nadaje potrawie zupełnie nowego wymiaru. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości tym oryginalnym przepisem, przygotuj następujące składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • jabłko
  • cebula
  • gęsty majonez
  • kwaśna śmietana
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie dania możesz zacząć od sosu. Jednym z sekretów tej potrawy, jest odpowiedni dobór majonezu, który powinien być gęsty i puszysty. Takie warunki spełnia na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY, z którego możesz skorzystać, przygotowując śledzie. Dwie łyżki majonezu, wymieszaj z czterema łyżkami śmietany, a następnie dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem. Składniki powinny przegryźć się przez około godzinę, co odpowiada czasowi, w którym należy moczyć śledzie.

Później, pokrojone na mniejsze kawałki filety, mogą już wylądować na półmisku. Jabłka, należy obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce, a potem skropić odrobiną soku z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, aby jej wyrazisty smak nie dominował nad pozostałymi składnikami dania. Teraz rozłóż wszystkie składniki na śledzia, wraz z przygotowanym wcześniej sosem ze śmietany i majonezu. Przed podaniem, kompozycję warto posypać natką pietruszki, która pełni tutaj nie tylko funkcję dekoracyjną.

Pyszne śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie pod pierzynką z buraczkami, są dobrze znane także pod nazwą śledź pod szubą. Ta wyjątkowa sałatka, jest popularna przede wszystkim w kuchni rosyjskiej, ale doskonale sprawdza się także jako bożonarodzeniowy przepis. Lista składników niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera:

  • 5 filetów śledziowych
  • 6 łyżek gęstego majonezu
  • 1 cebulę
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 3 ugotowane czerwone buraki
  • 3 jajka na twardo
  • ser żółty
  • pieprz

Do realizacji tego przepisu, nie potrzebujesz soli, ponieważ za słony smak odpowiadają filety śledziowe. Podobnie jak w poprzednim przepisie, należy je odmoczyć przez około godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser.

Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę, ogórki i ziemniaki, pokrojone w kostkę, a następnie, kolejne warstwy w tej samej kolejności, aż do wyczerpania składników. Na szczycie sałatki znajdą się natomiast jajka, kolejna warstwa majonezu i starty ser żółty.
Pamiętaj, że chociaż sałatkę przygotowuje się ekspresowo, lepiej zrobić to dzień wcześniej, aby składniki zdążyły się przegryźć.

* Artykuł powstał przy współpracy z portalem winiary.pl.