Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku

Domowy ketchup z cukinii

Jeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem wielką entuzjastką domowych i zdrowszych zamienników sklepowych produktów.
Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup 😉

Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów.

Jeśli tak jak ja, lubicie takie domowe zamienniki klasyki, to bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! 🙂

Domowy ketchup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii - składniki

Do przygotowania ketchupu z cukinii będziecie potrzebować:

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g cukru (u mnie cukier brązowy)
  • 200 ml octu (1 szklanka)
  • 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy)
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • soli (ja używam różowej soli himalajskiej)

Wykonanie krok po kroku:

1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy, a cebulę obieramy i kroimy.Domowy ketchup z cukinii - kroimy i zasalamy2. Wrzucamy je razem do miski, dodajemy sporą ilość soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4-5 godzin.
3. Po tym czasie odcedzamy z puszczonej przez nie wody i całość wrzucamy  do garnka.Domowy ketchup z cukinii - dodajemy przyprawy4. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.Domowy ketchup z cukinii - dojemy koncentrat i ocet5. Po tym czasie, dodajemy ocet oraz przecier pomidorowy i całość miksujemy.
6. Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Domowy ketchup z cukinii - nakładamy do słoików7. Tak przygotowane słoiki z ketchupem pasteryzujemy. W tym celu:

  • Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały, a woda mogła między nimi swobodnie przepływać.Domowy ketchup z cukinii - pasteryzujemy słoiki
  • Wlewamy gorącą wodę do ¾ wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy przez 15 minut. W trakcie pasteryzacji wieczka słoików powinny się uwypuklić.
  • Po tym czasie, wyciągamy słoiki, po czym jeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę.Domowy ketchup z cukinii - gotowe słoiki
  • Przed schowaniem słoiczków z ketchupem należy się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 🙂

I to już wszystko. Nasz domowy ketchup z cukinii jest już gotowy.
Słoiczki z ketchupem warto przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu – koniecznie w lodówce!

Domowy ketchup z cukinii - gotowy

A Wy robicie takie domowe ketchupy, czy korzystacie ze sklepowych?

Smacznego! 🙂

 


A jeśli szukacie inspiracji na przetwory, polecam moje przepisy:

Jarzynka a la vegeta 

Frużelina czereśniowo-jabłkowa

Domowa nutella śliwkowa