Domowa fit nutella śliwkowaSezon na przetwory trwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem 😉
Tym razem będzie to domowa fit nutella śliwkowa, czyli zdrowsza alternatywa dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek.

Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek, którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie. Ja postanowiłam zmodyfikować nieco ten przepis, aby moja nutella śliwkowa była bardziej fit 😀

Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie 3 małe słoiczki tego pysznego smarowidełka.

Domowa fit nutella śliwkowa

Domowa nutella śliwkowa - składnikiDo przygotowania nutelli śliwkowej będziecie potrzebować:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych)
  • 120 g ksylitolu*
  • 70 g karobu w proszku** 
  • 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie)

* oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego
** zamiast karobu, możecie dodać kakao

Wykonanie krok po kroku:

1. Umyte śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem.Domowa nutella śliwkowa - zasypujemy śliwki ksylitolem2. Zasypujemy je ksylitolem i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna garnka.
W tym czasie śliwki puszczą sok, który następnie odparuje.Domowa nutella śliwkowa - dodajemy karob

3. Po tym czasie dodajemy karob oraz – opcjonalnie – syrop daktylowy i dusimy przez kolejne 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając.
Gotowa nutella powinna mieć konsystencję powidła.Domowa nutella śliwkowa - gotowa4. Jeszcze ciepłe powidło, przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby zakrętki się zassały.
Możemy również zapasteryzować słoiczki, wtedy będziemy mogli dłużej je przechowywać.

Przed przełożeniem do słoików, nutellę możemy jeszcze zblendować, aby jej konsystencja była bardziej gładka 😉

Domowa fit nutella śliwkowa - przekładamy do słoiczków

I to wszystko. Nasza domowa fit nutella śliwkowa jest już gotowa.
Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast 😉

 

Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek?

Smacznego! 🙂

Domowa fit nutella śliwkowa - na kanapce

 


Na moim blogu znajdziecie również przepisy na:

Chleb bezglutenowy 

Bezglutenowe gofry 

Bezglutenowe naleśniki