Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy

Tak po cichutku muszę się Wam przyznać, że jestem wielkim łasuchem i choć staram się dbać o linię, nie umiem sobie odmówić słodkości 😉
Wychodzę jednak z założenia, że kawałek ciasta, (no dobra dwa kawałki :D) na tydzień, to jeszcze nie taka straszna rozpusta 😉

Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejne ciasto – tym razem bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto z bananami jest oczywiście bezglutenowe, a w dodatku bez dodatku laktozy.

Jeśli więc tak jak ja lubicie czasem dostarczyć swojemu podniebieniu odrobinę przyjemności, ten przepis jest dla Was 😉

Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy

Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - składniki

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 3 dużych lub 4 małych jaj
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 140 g cukru kryształu (ja użyłam cukru trzcinowego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 dużych bananów

Będziecie również potrzebować formy do pieczenia – ja piekę ciasto w keksówce o wymiarach: 31 x 11,5 x 7 cm.

Wykonanie krok po kroku:

1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
4. Gdy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodajemy porcjami cukier.Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - ubijamy pianę z białek i dodajemy żółtka

5. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a kiedy one się wymieszają, wlewamy olej.
6. Na koniec wsypujemy mąki oraz sodę oczyszczoną.Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - dodajemy banany

7. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wyłączamy mikser, a do misy z ciastem, delikatnie przekładamy pokrojone banany i powoli mieszamy.
8. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - do piekarnika

9. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, pozwalamy mu nieco przestygnąć i lekko opaść, po czym wysypujemy je z formy i przekładamy na talerz.

Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - upieczone

I to już wszystko. Nasze ciasto z bananami jest już gotowe. Teraz można rozkoszować się jego smakiem, a zapewniam Was, że rozpływa się w ustach!
Najlepiej smakuje z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty i oczywiście w dobrym towarzystwie 😉

A Wy pieczecie ciasta w domu, czy wolicie je kupować? 

Smacznego! 🙂

 

Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy - gotowe

 


A jeśli szukacie pomysłu na inne ciasta z bananami polecam moje przepisy:

Bananowe muffinki z karmelową niespodzianką

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego