Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – prosty przepis krok po kroku

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego

Jako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco 😉

Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami są ciecierzyca, banany oraz masło orzechowe. Nie są może tak chrupiące, jak zwykłe ciastka, ale wierzcie mi – ich smak wynagradza to w 100% !
W dodatku przygotowanie tych ciasteczek jest szybkie i banalnie proste, więc nie trzeba mieć do tego żadnych umiejętności cukierniczych 😉

A jeśli zamiast użytego przeze mnie cukru trzcinowego, dodacie do nich ksylitolu, to macie idealny przepis na fit ciasteczka, które będziecie mogli podjadać nie tylko z okazji Dnia Dziecka 😀

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego - składniki

Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować:

  • 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej
  • 2 dojrzałych bananów
  • 4 łyżek gładkiego masła orzechowego
  • 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 50 g gorzkiej czekolady

Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia 😉

Wykonanie krok po kroku:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
2. Ciecierzycę odsączamy z wody.
3. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do ciecierzycy i bananów dodajemy masło orzechowe oraz cukier (ksylitol) i blendujemy na gładką masę.Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego - przygotowanie masy5. Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek.
6. Na koniec posypujemy je czekoladą.Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego - do piekarnika7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka do ostygnięcia.

 

I to już wszystko. Nasze ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego są już gotowe! Teraz wystarczy przełożyć je na talerz i rozkoszować się ich smakiem 😉

Zdradzę Wam w sekrecie, że mają one jedną, magiczną moc – znikają w okamgnieniu 😀

Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego - gotowe

Lubicie piec domowe ciasteczka? Mieliście kiedyś okazję próbować ciasteczek z ciecierzycy? A może macie jakieś inne ulubione? 😉

 

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na tradycyjne, deserowe ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie tutaj:

Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku