Czy jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor!

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa

Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić 🙂

Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! 😀

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - składniki

Do przygotowania babki będziecie potrzebować:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania formy
  • 6 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki 😉
  • mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej)
  • i oczywiście formy na babkę 😀

Wykonanie krok po kroku:

1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą.
Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu 😉
2. Na małych oczkach tartki, ścieramy skórkę z obu cytryn.
3. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich kolor zrobi się kremowy.
Dobrze ubite jajka są sekretem konsystencji i pulchności babki 😉

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - ubijanie jajek

3. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni.
4. Kiedy jajka są ubite, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i cały czas ubijamy.

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - skórka z cytryny

5. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryn i jeszcze przez chwilę ubijamy, aby składniki się połączyły. Masa po ubiciu powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
6. W międzyczasie, kroimy masło w kostkę, przekładamy do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając, by się nie przypaliło.

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - dodawanie mąki

7. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą.

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - dodawanie masła

8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła.

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - babka w formie

9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut.Aby babka nie przypiekła się zbytnio od góry, po ok. 40-50 minutach, można przykryć ją delikatnie folią aluminiową, nie zawijając boków.

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - gotowa babka

10. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym wyciągamy z formy, aby wystygła do końca.


I

to już wszystko. Nasza bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa jest już gotowa! 🙂
Po ostygnięciu wystarczy ją polukrować lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić, aby pięknie prezentowała się na świątecznym stole.

 

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - na wielkanocnym stole

Wesołych Świąt i smacznego Kochani! 🙂

 

 

A jeśli szukacie inspiracji na świąteczne ciastka bezglutenowe, polecam smalcówki:

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku