Skip to content




Subscribe
Powiadom o
guest
42 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
princess.malpka
princess.malpka
3 lat temu

Uwielbiam sliwkowe ciasta, musze takie zrobic :*

Okiem Blondynki by McBlondi

Ja też uwielbiam i często robię 🙂 :*

Aneczka M
Aneczka M
3 lat temu

Lubię takie proste przepisy 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Aneczka M

Takie są najlepsze! 🙂

Renia. Renata
Renia. Renata
3 lat temu

teraz jest sezon na śliwki, więc i ja zrobiłam takie ciacho 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Renia. Renata

Koniecznie daj znać, czy smakowało 🙂

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
3 lat temu

dziękuję Ci za ten bezglutenowy przepis. też mielę kaszę niepaloną na mąkę. coś czuję, że skuszę się i wypróbuję ten przepis

Okiem Blondynki by McBlondi

U mnie tylko bezglutenowo 🙂 A mielenie produktów na mąkę jest praktyczniejsze i sporo tańsze 😉

Moderna
Moderna
3 lat temu

Akurat sezon na śliwki. Lubię takie przepisy. 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Moderna

Trzeba korzystać, bo teraz są najlepsze! 🙂

Anszpi
Anszpi
3 lat temu

Bardzo lubię takie sezonowe ciasta, są smaczne i można je jeść ciągle

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Anszpi

To prawda! 😉

Paulina Pudło
Paulina Pudło
3 lat temu

Nie jestem fanką śliwek ale wygląda przepysznie! 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Paulina Pudło

Dziękuję! <3 Tym bardziej jest to dla mnie wielki komplement! :)

Delicious Beauty
Delicious Beauty
3 lat temu

A u ciebie jak zawsze same pyszności!

Okiem Blondynki by McBlondi

Staram się Kochana 😉

Hanna B
Hanna B
3 lat temu

I znowu kusisz czymś dobrym 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Hanna B

I chyba nie przestanę 😀

bbaastee
bbaastee
3 lat temu

U Ciebie jak zawsze pysznie 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  bbaastee

Bardzo się cieszę, że tak uważasz! 🙂

Magdalena Musińska
Magdalena Musińska
3 lat temu

mega apetyczne ciasto, wprawdzie nie mam nic do glutenu, ale z chęcią bym spróbowała takiego bezglutenowego ciasta 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Można zrobić z mąką pszenną, nie ma problemu 🙂

Zuzanna Dudko
Zuzanna Dudko
3 lat temu

O Boże jak ja kocham śliwki <3 musze na działkę jechać pozbierać i zrobię to cichao :D

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Zuzanna Dudko

Podeślij trochę 😀 😀 😀

Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
3 lat temu

Świetnie przygotowany post kochana! Uwielbiam wszystko co śliwkowe 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Dziękuję Kochana! <3 :* Staram się jak mogę ;)

Klaudia Anna Nowosad
Klaudia Anna Nowosad
3 lat temu

Nie lubię śliwek w ciastach, ale może kiedyś się przekonam 😀

Okiem Blondynki by McBlondi

Można je zastąpić innymi owocami 😉

Madlen
Madlen
3 lat temu

U mnie takie ciacho co 3 dzień, tyle śliwek mamy , że aż obłęd.

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  Madlen

Super! 🙂 Podeślij trochę 😀

Toksyczna Kosmetyczka
Toksyczna Kosmetyczka
3 lat temu

Jestem ciekawa jak ono smakuje

Okiem Blondynki by McBlondi

U mnie je uwielbiają, bo znika raz, dwa 😉

Drzemiace-Piekno
Drzemiace-Piekno
3 lat temu

Zjadłabym :D. Zresztą lubię Twoje szybkie przepisy :P. Od Września będę miała trochę luźniej, to zacznę sobie robić 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Bardzo mnie to cieszy, bo staram się, żeby były proste i na miarę możliwości każdego 🙂 Zresztą, sama taką kuchnię preferuję, bo nie mam czasu na stanie przy garach godzinami 😀

opycha.pl
opycha.pl
3 lat temu

Ja nadal jeszcze się uczę tych rodzajów mąki… kokosowej do dzisiaj nie umiem użyć 😛 Zastanawia mnie jednak połączenie sody i proszku do pieczenia, czy to się nie dubluje swoim działaniem? Pytam, bo nie jest tajemnicą, że ja na ciastach się znam prawie jak daltonista na kolorach 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  opycha.pl

Do wypieków, które są ciężkie np. tych z owocami, jak tutaj, dodaje się zarówno sodę jak i proszek, bo soda najpierw podnosi ciasto, a później dopiero zaczyna działać proszek 😉 Wtedy masz gwarancję, że nie będzie zakalca.
A co do mąk, to ja też cały czas eksperymentuję i uczę się, bo to nie takie hop siup 😀

opycha.pl
opycha.pl
3 lat temu

a widzisz, całkiem logiczne z tym proszkiem i sodą! Widac na jakim poziomie są moje umiejętności cukiernicze 😛

Okiem Blondynki by McBlondi
Reply to  opycha.pl

Gdzieś to kiedyś wyczytałam i stosuję z powodzeniem 🙂 I ja też się cały czas uczę 😉

Gosia
Gosia
2 lat temu

czy zamiast mąki gryczanej można po prostu dać więcej mąki ryżowej lub kukurydzianej?

Okiem Blondynki
2 lat temu
Reply to  Gosia

Trudno mi powiedzieć, ponieważ mąka gryczana jest najbliższa mące pszennej i stanowi tutaj bazę. Trzeba by pewnie było dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną, zamiast gryczanej, aby poprawić konsystencję ciasta 🙂
Na przykład w tym przepisie używam mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/szybkie-i-proste-ciasto-z-jablkami-przepis/

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Ciasto ze śliwkami zagościło na stałe w moim domu 😊 Mniam 😋

Okiem Blondynki
1 rok temu
Reply to  Agnieszka

Niesamowicie mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam serdecznie <3