Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku
Przygotowania do świąt trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą porcję inspiracji w temacie świątecznych wypieków.
W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ) upiec również takie z dodatkiem marchewki 😉
Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć 😉
Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne blachy pierniczków, czyli około 68 sztuk.
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku
Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować:
- ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag)
- 180 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 120 g miodu
- 1 jajka
- 2 łyżek śmietany
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
- foremek do wykrawania pierniczków
- papieru do pieczenia
Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 30 dag mąki pszennej 😉
Pierniczki marchewkowe – wykonanie krok po kroku:
1. Marchewkę myjemy i gotujemy al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i rozpadająca się.
2. Ugotowaną marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
3. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając.
4. Kiedy składniki się połączą, dodajemy do nich marchewkę i jeszcze chwilkę podgrzewamy, po czym odstawiamy do przestudzenia.
5. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i wszystko razem mieszamy, do połączenia składników.
6. Następnie dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami.
7. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące.
8. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
I przygotowujemy nasze pierniczki marchewkowe.
9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około 0,5 cm.
10. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykrawamy wybrane kształty.
11. Wykrojone pierniczki marchewkowe, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut.
12. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
I to już wszystko. Nasze pierniczki marchewkowe są gotowe! 🙂
Oczywiście możecie je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru 😉
Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku.
Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki marchewkowe? 😉
Smacznego! 🙂
Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki:
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Twoje pierniczki marchewkowe wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję Kochana :* Bardzo mnie to cieszy 🙂
U mnie kochana tez w koncu powoli nastaje klimacik, a takie ciasteczka chetnie zrobie <3
Polecam bardzo Kochana, bo są przepyszne 🙂
świetnie wyglądają i czuć już magię świąt!
No ja już czuję ją bardzo! 🙂
Mniami!! U mnie przepis na pierniczki juz jutro
Na pewno zaglądnę 🙂
Zaskakujesz mnie swoimi przepisami. Jestem pod wrażeniem tych pierniczków i chętnie bym się wprosiła na herbatkę do Ciebie 😀
Zapraszam serdecznie Kochana 🙂 :*
Mniam! Ja pierniczków jeszcze nie mam, myślę w przyszłym tygodniu robić, więc jeżeli mogę, zapisuję Twój przepis i chętnie wypróbuję 😉
Polecam, bo są naprawdę pyszne 🙂
choineczki wyszły piękne, chętnie skorzystam z tego przepisu
Dziękuję Kochana 🙂 Tradycyjne mam w różnych kształtach, więc te zrobiłam tylko choinkowe 😉
Ja w tym roku chcę przetestować podobno mięciutkie pierniczki z… ziemniakami 😀
A tego to nie słyszałam jeszcze 😀 Koniecznie daj znać, jak wyszły 😉
Pierniczki marchewkowe – takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis.
Naprawdę polecam, bo są nieco inne, ale za to pyszne 🙂
Muszą być smaczne takie marchewkowe pierniczki. Mniam
Oj są i to nawet bardzo 😉
Dziś robię pierniczki, właśnie ciasto leżakuje w lodówce. Jeśli znajde czas zrobię także wersję marchewkową
W takim razie udanych wypieków Kochana! 🙂
ale one muszą być pyszne 🙂 jak ja żałuję, że jeszcze nie mam piekarnika (dwa już spaliłam) 😉
O masz 😉 Musisz znaleźć kogoś, kto Ci będzie piekł 😀
Chyba podeślę koleżance 😀 Z chęcią takie zrobi 😉
Jak tylko lubi takie eksperymenty, to bardzo polecam 😀
uwielbiam ciasto marchewkowe więc i pierniczki by mi posmakowały 🙂
Ja też, a to piernikowe-marchewkowe jest nieco inne, ale równie pyszne 🙂
Już je widziałam na insta. Wyglądają smakowicie. Przepis zapisuję i wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę Kochana 🙂
Fajna opcja marchewkowych pierników. Nigdy nie jadłam takich
Ja ciasto marchewkowe robię często, a pierniczki to nowy pomysł 🙂
Takiej wersji nie znałam i muszę to koniecznie zmienić – wyglądają smakowicie 🙂
Ja też w tym roku pierwszy raz robiłam i było nieco eksperymentów, ale udało się dopracować przepis i wyszły pyszne 🙂
Muszą byc pyszne. takich jeszcze nie jadłam,ale wyglądają apetycznie 🙂
To musisz kiedyś koniecznie spróbować! 🙂
Nigdy nie robiłam takich pierniczków, ale uwielbiam je jeść 🙂
Ja z marchewką też w tym roku pierwszy raz robiłam i wyszły naprawdę pyszne 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Uwielbiam ten typ wypieków- sama też co i rusz wymyślam nowe przepisy, a marchewke w cieście uwielbiam!
Ja też ostatnio dużo kombinuję i coraz bardziej mi się to podoba 😉
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo pierniczki wyglądają smakowicie.
Mam nadzieję, że będą Ci smakować 🙂
Az mi tutaj zapachnialo tymi pierniczkami. Pieknie sie prezentuja 🙂
Witam na ile pierniczkow starcza tego ciasta? I jak cienko musi być rozwałkowane ciasto? One są twarde po upieczeniu czy miękkie?
Dziękuję za odpowiedź.
Wszystko jest dokładnie opisane w przepisie 😉
Mnie z tych proporcji wyszło 68 sztuk (prawie 3 pełne blachy). Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, a pierniczki wychodzą miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć.
Pozdrawiam serdecznie 🙂