Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku
Ponieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało.
Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami.
Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczne z nich, czyli jajeczne muffinki z szynką, serem i warzywami.
Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację
Aby przygotować wytrawne jajeczne muffinki, będziecie potrzebować:
- 6 jajek
- 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy)
- 4-5 plasterków szynki
- 5 dag sera żółtego
- pół czerwonej papryki
- opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych
- ulubionych przypraw – ja dodaję soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, kurkumy oraz mielonego kminku
- opcjonalnie: pół łyżeczki sody oczyszczonej
Będziecie również potrzebować formy na muffinki i/lub foremek. Ja używam silikonowych foremek, które umieszczam w dużej, metalowej formie. Silikonowe foremki są o tyle wygodniejsze, że nie trzeba ich smarować tłuszczem 😉
Z podanych proporcji przygotujecie 10 sztuk muffinek.
Jajeczne muffinki – wykonanie krok po kroku:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wybijamy jajka i dobrze je roztrzepujemy przy pomocy widelca, rózgi bądź miksera.
Warto się do tego przyłożyć, bo wtedy nasze muffinki będą pulchniejsze 😉
3. Do jajek dodajemy mleko, przyprawy oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną i jeszcze chwilę mieszamy.
4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy.
5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu.
6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki urosną, jednak po wyciągnięciu z piekarnika nieco oklapną, co jest normalnym zjawiskiem 😉
I to już wszystko. Nasze jajeczne muffinki są już gotowe. Oczywiście podajemy je zaraz po upieczeniu, na ciepło. Idealnie smakują w towarzystwie domowego chleba. Mój sprawdzony przepis na taki chlebek, znajdziecie TUTAJ.
Koniecznie dajcie znać, co myślicie o takim pomyśle na śniadanie lub kolację 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie lub kolację polecam moje przepisy:
A ja jutro po dyżurze bym zjadła takie pyszności.
Oj tak, byłyby idealne! 🙂
Wyglądają świetnie i z chęcią bym spróbowała :). Swoją drogą świetna alternatywa właśnie dla omletów itp. 🙂
To prawda 🙂 Ja rzadko jadam omlety, bo nie mam do nich cierpliwości 😀
Wygladaja przepysznie kochana, mysle ze skorzystam i z tego przepisu <3
Bardzo mnie to cieszy Kochana! <3 :)
Zrezygnowałabym z szynki i byłoby dla mnie idealnie 🙂
Dodatki można dobierać dowolnie, więc każdy znajdzie coś dla siebie 😉
mniam! przepysznie one wyglądają. Będę musiała kiedyś takie chłopcom zrobić.
Polecam Kochana! 🙂 Dzieciom bardzo smakują 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Spróbuję chyba:).
Koniecznie takie zrobię !! 🙂
Daj znać, czy Ci smakowały 🙂
robiłam już takie muffinki, są przepyszne 🙂
To prawda 🙂 Idealna opcja na weekendowe śniadanie 😉
Ale smacznie się prezentują! Z pewnością wypróbuję ten przepis:)
Polecam, bo są pyszne i sycące! 🙂
coś ala jajecznica ale w innej formie, fajny pomysł!
Jajecznica z piekarnika 😀 dobre! 😀
Fajny pomysł na przemycenie warzyw i na sprzątanie lodówki z resztek 😉
Oj tak, to prawda 🙂 Dobrze się sprawdzają nawet u małych niejadków 😉
Ja ostatnio piekłam w formie do babeczek chleb tostowy z boczusiem szczypiorkiem i jajkiem – pychotka. Zjem i to! 🙂
Ooo muszę kiedyś wypróbować, bo nigdy takiego nie robiłam 🙂
Zachwycasz mnie swoimi przepisami. Czyżby ukryty talent? 🙂
Raczej uwielbienie do jedzenia 😀
Znowu coś nas łączy! 😀
Hahaha 😀 No popatrz, jakie jesteśmy podobne 😉
Zapisuje sobie przepis, chociaż muszę znaleźć ser i szynkę bez laktozy ;P
Ja szynkę kupuję z lokalnej wędzarni, taką prawdziwą, domową 😉 A ser też kupuję bez laktozy, choć ostatnio czytałam, że sery żółte w ogóle jej nie zawierają.
jajeczne muffinki znamy i lubimy, dla dzieci idealne 🙂 Jak często robię omlet z warzywami na patelni 🙂
Ja też lubię omlety, ale muffinki są łatwiejsze w przygotowaniu 😀
Robiłam podobne muffinki, ale spróbuję także z Twojego przepisu je upiec
Lubię takie przepisy zdecydowanei na kolację rano brak czasu
Albo na śniadanie w weekend 😉
Pysznie wyglądają. Zawsze mnie czymś skusisz 🙂
Muszę sobie zrobić to na śniadanko!
Polecam! 🙂 Na niedzielne nadają się idealnie ^^
Bardzo fajny i szybki przepis na śniadanie. Napewno je wypróbuję na śniadanie dla mojego synka, który jest niejadkiem.
Z tego co wiem, dzieci bardzo lubią takie muffinki, bo to fajne urozmaicenie śniadania 🙂
A wiesz, że faktycznie te śniadania są pomijane na kulinarnych blogach? No chyba, że takie fit blogi, to wiadomo – śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia 😉 I teraz takie pytanie się pojawia w mojej głowie – mogę zastąpić mleko wodą? 😛 (żarcik, wiesz o co chodzi 😀 )
Mojżesz 😀 Ale się nie znasz, bo bez mleka się nie liczy 😛 😀
A jeśli chodzi o śniadania, to faktycznie zauważyłam, że traktowane są po macoszemu, a szkoda, bo czasem brakuje pomysłów, to by się człowiek zainspirował 😉
ja wrzucam u siebie omlety, owsianki, ale nie są to najbardziej chodliwe tematy… chyba nawet czytelnicy nie są przyzwyczajeni do szukania takich rzeczy na blogach… zawsze można usmażyć jajecznicę czy zjeść kanapkę z pomidorem 😀
No tyż prawda. Ale czasem urozmaicenie jest wskazane 😉