Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku
Cukinia to jedno z moich ulubionych, letnich warzyw, ponieważ jest pyszna, lekkostrawna i bardzo zdrowa 🙂
W dodatku można ją wykorzystywać na różne sposoby i tworzyć przy jej pomocy przeróżne, smaczne dania.
A że sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub na kolację. Zapiekanki z cukinii stanowią świetną, letnią alternatywę dla tradycyjnych zapiekanek.
Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie 4 smakowite zapiekanki z cukinii, które będą idealną porcją na obiad dla 2 osób 😉
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku
Aby przygotować zapiekanki z cukinii, będziecie potrzebować:
- 2 średniej wielkości cukinii
- 40 dag pieczarek
- 2 pomidorów
- 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa, ale może być też zwykła)
- garści oliwek
- 20 dag ulubionego sera żółtego (ja wybrałam ser bez laktozy)
- 1 łyżki masła (może być również olej kokosowy)
- przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, kurkuma oraz mieszanka bazylii, czosnku i suszonych pomidorów (można również użyć samej bazylii oraz czosnku granulowanego)
Oczywiście jeśli nie lubicie oliwek możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je czymś innym 😉
Zapiekanki z cukinii – wykonanie krok po kroku:
1. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, aby puściły wodę i podsmażyły się.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle lub oleju.
3. Do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy.
4. Do cebuli i pieczarek dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy do momentu, aż pomidory zmiękną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki.
7. Tak przygotowane cukinie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą oraz mieszanką bazylii, czosnku i suszonych pomidorów lub samą bazylią i czosnkiem, po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut.
8. Po tym czasie wyciągamy cukinie z piekarnika, nakładamy do nich przygotowany farsz, dodajemy pokrojone w krążki oliwki i posypujemy serem żółtym.
9. Tak przygotowane zapiekanki z cukinii wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.
I to już wszystko. Nasze zapiekanki z cukinii są już gotowe. Teraz wystarczy je podać i rozkoszować się ich smakiem. Można je jeszcze polać ketchupem lub ulubionym sosem.
A jeśli takie zapiekanki to dla Was za mało, jako pierwsze danie świetnie sprawdzi się zupa serowa z makaronem – koniecznie bezglutenowym 😉
Zdarza się Wam przygotowywać warzywne zapiekanki? Lubicie takie warzywne zamienniki tradycyjnych dań? Skusicie się na zapiekanki z cukinii? 😉
Smacznego! 🙂
Polecam również inne moje przepisy na dania z wykorzystaniem cukinii:
Kotleciki z kalafiora i cukinii
Muszą być świetne, a ja zawsze jedynie takie tradycyjne, a tu proszę, jak łatwo można to zmienić 🙂
Ja jestem nimi zachwycona 😉
bardzo lubię placki z cukinii, zapiekanek jeszcze nie robiłam, ale z chęcią spróbuję bo wyglądają super
Warto korzystać, póki trwa sezon! 🙂
Mniam , ciekawa propozycja
I naprawdę pyszna! 🙂
Uwielbiam zapiekanki, siedzę na dyżurze i podziwiam i ślinka napływa :))
Podrzuciłabym Ci, gdybym miała bliżej 😉
u mnie teraz będzie raczej sezon na kwiaty cukinii, bo już są na działce, ale na taka faszerowaną tez pewnie przyjdzie czas… szczególnie jak już będą takie przerośnięte egzemplarze, które właśnie nadają się głównie do faszerowania i ucierania 🙂
A ja kwiatów cukinii nigdy nie robiłam. Czekam zatem na Twoje przepisy, z których będę mogła skorzystać 🙂
no tu się zaczynają małe schody, bo ja chcę robić faszerowane, a najłatwiej je faszerować… na gałązce 😛 z samego rana, gdy są otwarte „nakarmić” je np. serkiem i czekać, aż się zamkną. Sama będę tak robić pierwszy raz, ale faktycznie jak już ścięte kwiaty chciałam otwierać, to płatki się darły…
No to faktycznie grubo 😀 Czekam zatem na efekty 😉
robiłyśmy kiedyś z siostrą,ale jednak cukinie nie są dla mnie ;D
Dobrze, że na cukiniach wybór się nie kończy 😀
U mnie cały rok na tapet idą faszerowane cukinie. Głównie farsz z kaszy kuskus i warzyw. Czasem z mięsa. Uwielbiam cukinie. Często też robię z nich pasztety. Tylko że zawsze zostawiam skórkę Nigdy nie odbieram Chyba, że są już naprawdę stare i wyrośnięte i jest zbyt twarda no to wtedy ostatecznie
A ja nie lubię cukinii ze skórką, no chyba, że te całkiem młodziutkie, które mają ją bardzo mięciutką 😉
Genialny pomysł, muszę wydrukować i pokazać go teściowej.
Pierwszy raz widzę takie zapiekanki, ale myślę, że wypróbuję kiedyś przepis. Bardzo lubię cukinie, chyba w każdej postaci, więc i takie zapiekanki by mi smakowały. Ślicznie wyglądają, a jeszcze te pieczarki… pycha!
Są naprawdę pyszne 🙂 A połączenie cukinii z pieczarkami uwielbiam! 😉
Nigdy nie widzialam przepisu, ale chetnie go zapisuje bo jest swietny:)
pychotka 🙂 Ja takie zapiekanki często robię, ale na grillu 🙂
Na grilla też są świetne! 🙂
Kocham cukinię w każdej postaci i często je robię – tego przepisu nie znałam więc chętnie wypróbuję 🙂
Ja też uwielbiam cukinię! 🙂 Trzeba korzystać, póki trwa sezon 😉
Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł, tym bardziej,że lubię cukinie 🙂
Dziękuję! 🙂 Czasem warto sobie coś urozmaicić 😉
Muszę zrobić takie zapiekanki. Lubię dania z cukinią i ostatnio często robię z niej makaron z mięsem mielonym
Makarony z cukinii są pyszne! 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki i robię często również i z cukinii. 🙂
Cukinia jest świetna do zapiekanek! 🙂
W sezonie letnim zawsze robię właśnie takie zapiekane cukinie, tylko ja zamiast oliwek daje pomidora pod ser żółty.
Najważniejsze, żeby smakowało 🙂
same smakowitości u ciebie 🙂
Staram się jak mogę Kochana 🙂
Świetny przepis, wybacz ale kradnę i wypróbuje go.
Nie krępuj się Kochana 😀 Życzę smacznego! :* 🙂