Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis
Piękna, kolorowa jesień, rozgościła się już na dobre, więc w mojej kuchni, również jest kolorowo 🙂
A że dawno nie było żadnego przepisu na moim blogu, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z nich. Tym razem, mam dla Was papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią, które ostatnio bardzo często przygotowujemy.
Takie zapiekane papryki, są nie tylko smaczne, ale i sycące. W dodatku, idealnie nadają się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Dlatego polecam to danie Waszej uwadze 😉
Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis krok po kroku
Aby przygotować papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią będziecie potrzebować:
- 3 średnich papryk
- 1 średniej cukinii
- 20 dag pieczarek
- 1 średniej cebuli
- 75 g kaszy jaglanej
- 225 ml wody
- 2 łyżek oleju
- przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kminek, słodka papryka i odrobina ostrej papryki
- kawałka sera żółtego
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – wykonanie krok po kroku:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy im środki, po czym wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Natomiast, jeśli chcemy z nich ściągnąć skórkę, zapiekamy je po 20 minut z każdej strony. Po tym czasie, wyciągamy papryki z piekarnika, lekko studzimy i obieramy.
W tym czasie, przygotowujemy farsz.
3. Suchą kaszę prażymy na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Wtedy, przerzucamy ją na sito i dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym otrząsamy z wody. Wypłukaną kaszę, wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Podczas gotowania, kaszy nie należy mieszać.
Po tym czasie, odstawiamy kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem.
4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.
6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym.
7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy.
8. Na koniec, dodajemy ugotowaną kaszę oraz przyprawy i wszystko razem dobrze mieszamy.
Teraz czas na faszerowanie 🙂
9. Do każdej z połówek, wkładamy porcję farszu, a następnie zapiekamy przez 10 minut.
10. Ciepłe faszerowane papryki posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
I to wszystko. Nasze papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią są już gotowe. Zapewniam Was, że po takim daniu, nikt nie odejdzie od stołu głodny, ponieważ jest bardzo sycące 😉
Smacznego! 🙂
A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej? Jedliście kiedyś takie papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią? 🙂
A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam:
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami
O dziekuje kochana za pyszny przepis. Sama zawsze mam zagwozdke co zrobic z kaszy jaglanej a tutaj prosze jak pysznie wyszlo. Napewno takie zrobie 😀 <3
Bardzo się cieszę Kochana i życzę smacznego <3 Ja uwielbiam kaszę jaglaną i często ją przygotowuję 🙂
To musi być pyszne danie. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Przepis na pewno wypróbuję. 😊
Koniecznie daj znać Kochana, czy Ci smakowało 🙂
uwielbiam wszystkie kasze, paprykę i cukinię 🙂 Więc przepis idealny dla mnie.
Coś dla mnie. Uwielbiam wszystkie te składniki 🙂
To w takim razie, powinny Ci smakować 🙂
wygląda świetnie, muszę wypróbować ten przepis 🙂
Koniecznie daj znać, czy Ci smakowały 🙂
Wygląda smakowicie. Już od dłuższego czasu zbieram się żeby przygotować taki posiłek, ale zawsze coś mnie powstrzyma. Muszę koniecznie spróbować jeszcze raz, bo jestem bardzo ciekawa smaku.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało 🙂
Jak dla mnie brzmi dobrze. Dawno nie jadłam zapiekanki 🙂
A ja ostatnio robię bardzo często 😉
Robię dość podobnie tylko z kaszą kuskus.. o jaglanej nawet nie pomyślałam. Czas wypróbować.
Z kuskusem też musi być pyszne 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂 ja czasami robiłam faszerowane mięsem mielonym z warzywami 🙂
Też kiedyś takie robiłam 🙂
Przyznam że narobiłas mi ochoty omnom!!
To koniecznie spróbuj! 🙂
musi być smaczne to danie! Uwielbiam czerwoną paprykę zajadac rownież jako przekąskę.
Oj tak, ja też 🙂 Zwłaszcza z hummusem 🙂
Faszerowana papryka to jeden z niewielu sposobów, żeby wcisnąć w mojego Janka kaszę jaglaną. Inny to np. Twoje pyszne Rafaello! 😉 A że papryki jeszcze zapiekane z serem, to już w ogóle nie będzie go trzeba długo namawiać! No i jego inne ulubione składniki, czyli cukinia i pieczarki… A może wpadniesz do nas na kilka dni pogotować, hm? 😀
A może Ty wpadniesz do mnie? 😀
uwielbiam takie papryczki, z tym, że dodaję do nich jeszcze kurczaka 🙂
To też muszą być pyszne 🙂
Jakoś nie przepadam za zapiekanymi warzywami, jednak kaszę jaglaną lubię
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa 🙂
Uwielbiam 🙂 Tylko ja nie mogę być pewna za swój piekarnik. Dlatego takie warzywa duszę w garnku pod przykrywką 🙂
To jest też dobry sposób 🙂
Papryczki wyglądają przepysznie, z chęcią je sproboje. Mniam..
I naprawdę są pyszne 🙂
Zapiekaną paprykę z farszem uwielbiam. Jadłam już m.in. z mięsem, jajkiem i serem, ale nigdy z kaszą jaglaną.
Koniecznie muszę wypróbować:).
Z jajkiem i serem jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuję takie przygotować 🙂
Jak ja widzę takie przepisy, to strasznie żałuję że nie mam piekarnika, ale aż ślinka cieknie 🙂
Myślę, że spokojnie można je też dusić w garnku 😉
Och, zjadałabym takie apetyczne papryczki:).
U mnie ostatnio często goszczą 😉
Lubię faszerowaną paprykę, ale całkiem inny przygotowuje farsz. Chętnie teraz spróbuję z Twojego przepisu
Papryka ma to do siebie, że dobrze komponuje się z różnymi farszami 😉
Uwielbiam takie papryki, może zrobię je jutro.
Polecam bardzo, bo to pyszny obiad 🙂
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo paprykę lubię w każdej postci 🙂 a zdjęcia zachęcają do jedzenia 🙂
My bardzo często robimy 🙂 Zmieniamy tylko dodatki 😉
Uwielbiam zapiekaną paprykę, al w takiej wersji jej jeszcze nie próbowałam.
Polecam spróbować 🙂