Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku
Dobiega końca szósty i ostatni tydzień mojego detoksu na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na prosty wywar warzywny.
Zupy są moim zdaniem bardzo ważną częścią tej diety i warto je przygotowywać, ponieważ są rozgrzewające i pożywne.
Proponowany przeze mnie wywar warzywny stanowi doskonałą bazę nie tylko do zup i sosów, ale również do dań duszonych, a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej, niż 30 minut. W dodatku, z pozostałych po jego przecedzeniu warzyw, możemy przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie 😉
Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej)
Aby przygotować wywar warzywny, będziecie potrzebować:
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- ½ korzenia selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe cebule lub 1 duża
- ½ łodygi pora
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, sól himalajska
Wywar warzywny według diety dr Dąbrowskiej – wykonanie krok po kroku:
1. Marchewki, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w paski.
Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach.
2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki
3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
4. Pora myjemy i kroimy w krążki.
5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut od zagotowania.
6. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, lubczyk oraz kminek i doprawiamy solą do smaku.
7. Po ugotowaniu, przecedzamy wywar warzywny przez sitko.
Pozostałe po przecedzeniu wywaru warzywa możemy wykorzystać do przygotowania warzywnych frytek. W tym celu, wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni, na górnym poziomie piekarnika, przez około 20-30 minut.
I to wszystko. Nasz wywar warzywny jest już gotowy! 🙂
Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę.
Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo smaczna 🙂
Lubicie zupy? Często je przygotowujecie? Korzystacie z domowych wywarów, czy wolicie gotowe rozwiązania?
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie pomysłu na danie obiadowe według diety dr Dąbrowskiej, polecam warzywne gołąbki:
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku
o takie coś by mi się przydało
Polecam, bo przydaje się do wielu dań 😉
Taki wywar to świetna podstawa do różnych zup lub sosów 🙂
To prawda! Bardzo często wykorzystuję go w mojej kuchni 🙂