Właściwości ryżu – co wnosi on do codziennej diety?
Ryż jest znany od setek lat i traktowany jako podstawa diety dla przeważającej części populacji ludzkiej na Ziemi. Jest to produkt szeroko dostępny, lekko strawny, wysoko ceniony wśród ludzi, którzy nie tolerują glutenu. Ryż jest też ceniony przez osoby, które starają się zejść na wadzę, nie tracąc w ciągu dnia podstawowego źródła energii. Na świecie są dziś dziesiątki gatunków ryżu, różnią się niektórymi właściwościami, jest jednak kilka cech, które są wspólne. Oto kilka z nich.
Ryż podstawą diety nie tylko na wschodzie
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie krajów Dalekiego Wschodu bez udziału ryżu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że ryż stał się swego czasu cywilizacyjnym akumulatorem, który napędzał funkcjonowanie żyjących tam ludzi. Ryż to przecież nie tylko podstawa głównego posiłku w ciągu dnia. Wytwarza się z niego mąkę, alkohol, makaron, a nawet papier. Dziś ryż ceniony i uprawiany jest już praktycznie na całym świecie – stanowi podstawę pożywienia większej części ludzkiej populacji.
Gatunki ryżu różnią się od siebie kilkoma podstawowymi cechami. Po pierwsze różne są długości ziaren oraz ich grubość. Ryż, choć dla niektórych to jedzenie zupełnie pozbawione smaku, różni się w tym aspekcie znacząco, w zależności od gatunku oraz sposobu uprawy. Inne są także właściwości odżywcze różnych gatunków ryżu, np. ryżu Basmanti i ryżu jaśminowego.
Walory odżywcze i właściwości ryżu
Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów, czyli najprostszej formy paliwa, jakie możemy dostarczyć do naszego organizmu. W większości gatunków ryżu możemy liczyć na cenne minerały, w postaci żelaza, potasu i magnezu, które warunkują poprawną pracę naszego organizmu – mózgu i mięśni. Jeśli chcemy włączyć do diety ryż bogaty w składniki odżywcze, lepiej sięgnąć po ryż parboiled lub ryż brązowy. Znajdziemy tam witaminy z grupy B, witaminę E i sporo błonnika. Podstawową różnicą w ryżu białym jest długość ziarna. Ryż długoziarnisty będzie dłużej się trawił i ma większą zawartość błonnika.
Skorzystać z walorów dietetycznych ryżu mogą osoby, które są w trakcie leczenia lub przewlekłej kuracji i wymagają diety lekkostrawnej. W ryżu nie ma glutenu, jest to więc dobra i tańsza od np. amarantusa podstawa diety, dla osób, które go nie tolerują. Starajmy się jednak serwować ryż w formie półtwardej – ma lepsze właściwości energetyczne, bo trawimy go dłużej. Jeśli rozgotujemy ryż podwyższamy jego indeks glikemiczny.
Moda na eko żywność sprawiła, że konsumenci świadomie odrzucają przetworzone produkty i chętniej sięgają po ryż. Zaopatrując się w sklepach ze zdrową żywnością możemy liczyć na produkty, które wytwarzane były w sposób ekologiczny i nie zawierają sztucznych ani szkodliwych domieszek.
Źródło: Ekoflos.pl
* Wpis powstał przy współpracy ze sklepem ekologicznym ekoflos.pl.
Ja w sumie często sięgam po ryż, ale w zasadzie tylko ze względów smakowych. Mam swoje ulubione rodzaje 🙂
Ja bardzo lubię przygotowywać potrawy na bazie ryżu i też robię to dosyć często 🙂
Lubię ryż, ale zawsze wybieram wariant brązowy 🙂
Ja też najczęściej wybieram ten wariant 🙂
jeśli już jem ryż to jest to brązowy lub czerwony
U mnie jeszcze bardzo często gości arborio 🙂
Bardzo lubię ryż i różne dania z jego zastosowaniem 🙂
Ryż daje wiele możliwości 🙂
staram się regularnie sięgać po ryż, zarówno w formie obiadowej (np. z pulpecikami) jak i w formie deserowej 🙂
I w każdej z tych form dobrze smakuje 🙂
lubię ryż, ale nie zawsze z wszystkim mi pasuje,
Ryż ma wiele zastosowań w kuchni, więc warto eksperymentować 😉
Bardzo lubię ryż ze śmietaną i cynamonem, pycha 🙂
Ja do tego zestawu dodaję jeszcze duszone jabłka 😉
Ja uwielbiam ryż w każdej postaci i mogę go jeść codziennie. Biały, brązowy i czarny – każdy lubię.
Lubię ryż, właśnie dziś miałam na obiad ryż z warzywami… 😉
U mnie też ryż gości bardzo często 🙂 Wczoraj na przykład jadła risotto 😉
ciekawy wpis, bardzo lubię wszystkie węglowodanowe jedzenie, ryż często jem z różnymi sosami, które niestety zwiększają jego kaloryczność
Ja dużo częściej robię zapiekanki z ryżem albo risotto 🙂
W takim razie, który jest lepszy – biały, czy brązowy? Słyszałam, że brązowy jest ciężkostrawny, to prawda?
Dla mnie brązowy, bo nie jest tak przetworzony i ma więcej składników odżywczych. Czy jest ciężkostrawny? Dla mnie nie, ale to biały poleca się przy dietach lekkostrawnych 😉
Bardzo lubię ryż, czy to biały czy brązowy. Sałatki, zapiekanki, jako dodatek do obiadu, wszystko jedno. Zjem w każdej postaci – chyba 😉
Ja ostatnio często robię risotto, albo zapiekanki 🙂 Ryż jest bardzo wdzięcznym produktem i dobrze smakuje pod każdą postacią 🙂
Uwielbiam ryz, na słono i na słodko. Każdy rodzaj mi smakuje
I to jest właśnie w ryżu najfajniejsze, że można go podawać na różne sposoby 🙂
U nas ryż gości najczęściej w domowej diecie. Najczęściej wybieramy brązowy.
Ja też chyba najbardziej lubię brązowy 🙂
Lubią ryż i chętnie przygotowuje z nim posiłki, które zazwyczaj są proste i szybkie w przygotowaniu
To właśnie jest jedna z największych zalet ryżu 🙂
Lubię ryż :). Chodzi za mną ostatnio zrobienie jakiegoś fajnego risotto :).
Ja ostatnio robię bardzo często i jeszcze mi się nie znudziło 😉
Muszę się przekonać do ryżu, bo jakoś za nim nie przepadam 🙂
Wszystko zależy, od sposobu przyrządzenia, więc warto poeksperymentować 😉
Lubię ryż i bardzo często go przygotowuję na różne sposoby 🙂
Ja właśnie najbardziej lubię w nim to, że można go przygotowywać na różne sposoby 🙂
U mnie wlasnie dzis gosci riz casimir, pycha 😀
Ooo, a cóż to takiego? 😀
Pyszne danie szwajcarskie kurczak z ananasem w sosie curry i do tego ryz i smazone banany, pycha <3
To ja proszę o przepis! <3 :D
Dam kiedys na bloga moze bo to latwe i pozywne hihihi 😉
Super Kochana! 🙂 Będę czekać :*
Często korzystam z ryżu, podobnie jak z innych ziaren zbóż.
Warto je włączać do swojej diety 🙂
bardzo często jemy ryż i dodatkowo swojego czasu uzywałam pudru ryżowego
Puder ryżowy też bardzo lubię 🙂
Nawet często gotujemy ryż, choć ostatnio mam fazę na kasze. : )
U mnie jest obecnie pół na pół 😉