Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku
Pogoda za oknami nie nastraja wiosennie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i przywołać wiosnę – przynajmniej w kuchni. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na kolorowy gulasz z cukinii. Ostatnio stawiam na lekką kuchnię, dlatego zagustowałam w warzywnych zamiennikach tradycyjnych dań 😉
Taki gulasz idealnie nadaje się na obiad lub na kolację, ponieważ jest lekki, ale bardzo pożywny. Polecam go zwłaszcza tym, którzy przed wiosną dbają o linię 😀
Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób 😉
Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku
Aby przygotować gulasz z cukinii, będziecie potrzebować:
- 3 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 paprykę czerwoną
- 1 małą cebulę
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 600 ml szklanki wody (3 szklanki)
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżeczki masła (opcjonalnie, można też użyć oleju kokosowego)
- 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)
Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych 😉
Wiosenny gulasz z cukinii – wykonanie krok po kroku:
1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki.
2. Paprykę kroimy w kostkę. Ją również możemy obrać ze skórki.
3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
4. W garnku rozpuszczamy połowę masła i dodajemy połowę oleju. Jeśli nie dodajecie masła, wtedy możecie dodać więcej oleju.
5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cukinię, marchewkę, pietruszkę oraz paprykę i dusimy na wolnym, pod przykryciem, aż warzywa troszkę zmiękną.
6. Po tym czasie dolewamy wodę i gotujemy ok. 20-30 minut, na wolnym ogniu, bez przykrycia.
7. W międzyczasie na oleju z dodatkiem masła, podsmażamy cebulkę i czosnek, po czym dodajemy je do ugotowanych warzyw.
8. Całość przyprawiamy do smaku.
9. Na koniec dodajemy mąkę ryżową, aby zagęścić nasz gulasz i przez chwilę gotujemy.
I to wszystko. Nasz gulasz z cukinii jest już gotowy 🙂
Teraz możemy go podać, najlepiej z ulubioną kaszą lub ryżem. Według mnie, najsmaczniejszy jest w towarzystwie kaszy jaglanej.
Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie warzywne gulasze! 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli macie ochotę na lekką, wiosenną przekąskę, polecam sałatkę z rzodkiewki 🙂
Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku
Coś dla mnie, bez mięsa!
Pysznie wygląda
U mnie mówi się na to leczo i uwielbiam je gotować jesienią ze świeżych warzyw 🙂
On jest podobny do lecza, ale smakuje nieco inaczej 😉
Dla mnie to tu brakuje mięsa 😀
Hahaha 😀 Ja właśnie staram się ograniczać 😉
Pyszności, uwielbiam takie dania.
Narobiłaś mi apetytu 💓
To dla mnie wielki komplement! ^_^
uwielbiam takie warzywne zupko-gulasze, wszystkie składniki mam więc z chęcią wypróbuję 🙂
W tak drobnych oczkach jeszcze nie robiłam – ja uwielbiam kroić w kawałki. Uwielbiam cukinię w każdej postaci 😀
Można pokroić w większe kawałki 🙂 wszystko zależy od preferencji 😉
Uwielbiam cukinię i potrawy z nią. Taki gulasz musi być pyszny 🙂
Ja też, dlatego z niecierpliwością czekam na sezon warzywno-owocowy! 🙂
Cukinia nie jest moim ulubionym składnikiem, ale tu wygląda bardzo apetycznie 😀
O masz, a ja ją mogę jeść na okrągło 😀
bardzo prosty i smaczny przepis.
To prawda, polecam! 🙂
Cukinię lubię więc z chęcią wypróbuję przepis 🙂
Czekam na wrażenia smakowe 😀