Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny wegański pasztet z soczewicy, który idealnie sprawdza się nie tylko do kanapek, ale również jako danie na ciepło. Soczewica jest bogata w białko, dlatego jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Poza tym ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Z mojego przepisu wychodzi około 4-5 porcji pasztetu na danie obiadowe.
Oczywiście podane przeze mnie proporcje możecie zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania 😉
Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku
Aby przygotować wegański pasztet z soczewicy, będziecie potrzebować:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 200 g soczewicy zielonej
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia)
- przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego
Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować do swoich preferencji smakowych 😉
Wegański pasztet z soczewicy – wykonanie krok po kroku:
1. Kaszę jaglaną oraz obie soczewice gotujemy. Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ.
Natomiast przy tej proporcji kaszy, czyli 200 g, co odpowiada jednej szklance, potrzebujemy 3 szklanek wody. Kaszę gotujemy pod przykryciem 15 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na kolejne 15 minut, również pod przykryciem.
Natomiast sposób na gotowanie soczewic jest taki:
- Każdą z osobna, przed gotowaniem, płuczemy na sicie.
- Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2 – 1 szklanka soczewicy (200 g) na 2 szklanki wody. Gotujemy ją przez 10 minut, pod uchylonym przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy ją na kolejne 15 minut pod pełnym przykryciem, aby doszła.
- Soczewicę zieloną gotujemy w proporcji 1:2 – 1 szklanka soczewicy (200 g) na 2 szklanki wody. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu, po czym odstawiamy na kolejne 15 minut.
- Ugotowane soczewice dobrze jest odcedzić z nadmiaru wody.
2. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
4. Dodajemy suszone pomidory i przez chwilę wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 😉
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę.
7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 😉
8. Masę pasztetową przekładamy do formy do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Do pieczenia pasztetu możemy użyć naczynia żaroodpornego, keksówek, a nawet foremek na mufinki 😉
9. Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika.
I to już wszystko – nasz wegański pasztet z soczewicy jest już gotowy! Możemy go od razu podać na ciepło, np. na obiad, z surówką lub sałatką.
A kiedy wystygnie, idealnie będzie nadawał się do kanapek 😉
Smacznego! 🙂
Przepis na ten wegański pasztet z soczewicy poznałam będąc na siedmiodniowym detoksie Pozytywnej Egoistki według Dagmary Skalskiej, a później troszkę go przerobiłam pod własne preferencje smakowe 😉
W tym miejscu serdecznie polecam Wam książkę Dagmary „Pokochaj swoje ciało”, z której dowiecie się, jak przeprowadzić nie tylko detoks ciała, ale również umysłu, a w konsekwencji całego życia. 😉
* Wpis zawiera link afiliacyjny z Programu Partnerskiego Ceneo.pl.
A jeśli po obiedzie macie ochotę na deser, polecam domowy budyń 😉