Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku
Im bliżej do wiosny, tym bardziej mam ochotę na eksperymentowanie z warzywnymi zamiennikami mięsnych dań 😉
Inspiracją do stworzenia tego dnia był przepis Ani z bloga opycha.pl na warzywne medaliony z kalafiora i selera. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej i były pyszne!
Postanowiłam zatem troszkę poeksperymentować i przygotować takie kotleciki z brokuła.
Okazały się tak pyszne, że jedliśmy je już 4 razy i nadal nie mamy dość 😀
Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 32 sztuki małych kotlecików.
Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku
Warzywne kotleciki z brokuła i selera – potrzebne składniki:
- 500 g brokuła
- 500 g selera
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
- mąki jaglanej (do panierowania)
- oleju do smażenia
- przypraw: słodkiej papryki, imbiru, kminku mielonego, soli i pieprzu, (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy)
Oczywiście ilość i rodzaje przypraw możecie dobrać według Waszych preferencji smakowych 😉
Przyda Wam się też garnek i patelnia. A skoro o nich mowa, to znacie może garnki Silit? Ja ostatnio je zobaczyłam i z miejsca zapragnęłam mieć! Takie garnki to marzenie każdego pasjonata gotowania! 🙂
Warzywne kotleciki z brokuła i selera – wykonanie krok po kroku:
1. Selera obieramy i kroimy w kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Wkładamy je razem do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Co jakiś czas warto je sprawdzać, by się nie rozgotowały.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
3. Po ugotowaniu odcedzamy brokuła oraz selera z wody i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki.
Warto również odsączyć selera z nadmiaru wody przed starciem, zgniatając go w dłoni.
4. Dodajemy do nich podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy, po czym wszystko razem mieszamy i kosztujemy przed dodaniem reszty składników.
5. Kiedy masa będzie idealnie doprawiona, dodajemy jajko oraz mąkę ryżową i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Z tak przygotowanej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy, formując kotleciki.
7. Następnie panierujemy je w mące jaglanej.
Do panierowania można użyć również innej wypróbowanej mąki. Ja preferuję mąkę jaglaną, która dla mnie jest idealnym, bezglutenowym zastępnikiem bułki tartej 😉
8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż będą rumiane.
9. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
I to wszystko. Nasze warzywne kotleciki z brokuła i selera są już gotowe 🙂
Ja najbardziej lubię podawać je z domowej roboty dipem jogurtowym z przyprawami.
Lubicie takie zamienniki mięsnych dań? Skusicie się na takie warzywne kotleciki z brokuła i selera? 😉
Smacznego! 🙂
A może macie ochotę na kotleciki kapuściane? 😉
Muszę spróbować. Wyglądają pysznie 😉
Polecam Kochana i daj znać, czy smakowały 😉 :*
Idealne dla mnie, i wydaje się że nawet może bym je ogarnełą
Akurat mam brokuły z dzisiejszego obiadu to wypróbuję, wczesniejsze przepisy tez wypróbowałam i sa mega 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 To wielki komplement, dziękuję! <3 :*
Jeju jak ja bym teraz zjadła takie kotleciki 🙂 Jest 23:20, a ja jestem głodna 😀
Muszę je kiedyś zrobić 🙂
Oj, to narobiłam Ci smaka o nieodpowiedniej porze 😀
Przepis bardzo prosty, więc chętnie zrobię takie kotleciki 🙂
To prawda, bardzo prosty 🙂
Chyba przygotuję na dzisiejszy obiad 😊
Świetny przepis – nigdy nie jadłam czegoś takiego i z chęcią zrobię 🙂 może nawet dziś 😀
Warto czasem poeksperymentować i odkryć nowe smaki 😉
jak one smakowicie wyglądają
Koniecznie muszę wypróbować takie kotleciki.
Polecam gorąco! 🙂 :*
Aż zrobiłam się głodna. Pysznie wyglądają
Dziękuję Kochana! ^^ :*
Oj to zdecydowanie nie dla mnie, nie przepadam 🙁
Myślę, że chętnie je zrobię. Z pewnością są smaczne 🙂
To koniecznie daj znać, czy przypadły Ci do gustu! 🙂
Wyglądają genialnie ❤
Ja jestem taka trochę mało mięsna, więc takie kotleciki są bardzo w moim guście 😀
kotleciki wyglądają pięknie i mega apetycznie, szkoda że nie przepadam za selerem i brokułem 😛
Uuu to zdecydowanie nie dla Ciebie 😉
Wyglądają apetycznie, ciekawe czy by mi zasmakowały. Gdy je zrobię najpierw dam posmakować Ukochanemu 😀
Hahaha 😀 Osobisty tester, powiadasz? 😀
Zapisuje przepis, na pewno wykorzystam
Bardzo się cieszę 🙂 Koniecznie daj znać, czy smakowały 😉
Pychotka 🙂 Aż się głodna zrobiłam 🙂
A dziękuję i polecam! 🙂
Powiem Ci Madzia (a raczej napiszę), że jestem w potrzasku, bo miałam ograniczyć smażone, ale te nasze wszystkie kotleciki warzywne aż się proszą, żeby je jeść jak najczęściej! 😀 Jak latem na plaży będę miała zimową oponę, to będziesz miała w tym współudział! 😉
I vice versa Kochana, bo u nas medaliony i kotleciki warzywne nie wychodzą z menu 😀
Można czyms zastapić seler ?
Myślę, że można zamiast niego dodać ziemniaków lub kalafiora. Można go również pominąć i zrobić z samych brokułów 🙂