Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku
Ponieważ w środę obchodziłam swoje urodziny, dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy 😉
Tym razem postawiłam na tort orzechowo-kakaowy, z pysznym, delikatnym kremem mascarpone i borówkami.
Tort jest oczywiście bezglutenowy, a jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać 😉
To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? 😀
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku
Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu orzechowo-kawowego będziecie potrzebować:
- 12 jajek
- 30 dkg orzechów włoskich
- 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu)
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego)
- 2 płaskich łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżeczek kakao
Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów, na który składa się:
- 100 ml letniej lub zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka alkoholu
Te składniki po prostu ze sobą mieszamy 😉
Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować:
- 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %)
- 500 g serka mascarpone
- 45 g cukru pudru
Dodatki:
- ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki
- tabliczka gorzkiej czekolady
Będziemy potrzebować również formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm, ponieważ dla mnie jest to optymalna wielkość tortu 🙂
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – wykonanie krok po kroku:
Przygotowywanie ciasta:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów.
3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy na 3 wagowo równe części.
Na 3 równe części, dzielimy również cukier.
4. Oddzielamy 4 białka od żółtek, a następnie ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.
5. Wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier, aż do wyczerpania ilości przewidzianej na jeden biszkopt.
6. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy, aż powstanie pulchna masa (ok. 3-4 minut).
7. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcję orzechów.
8. Po wymieszaniu, przekładamy masę na biszkopt do formy i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, aż biszkopt będzie lekko brązowy.
Proces przygotowywania każdej warstwy tortu orzechowo-kawowego wygląda tak samo, z tą różnicą, że do jednego z biszkoptów, przed dodaniem orzechów, dodajemy kakao.
Tort orzechowo-kakaowy – przygotowywanie kremu:
1. Dobrze schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy do niej cukier puder przesiany przez sitko i ubijamy na sztywno.
2. Na koniec, do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy mikserem jedynie do połączenia składników. Krem powinien być sztywny i gładki.
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przekładanie warstw:
1. Przed nałożeniem masy na każdą z warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką wody, cukru i alkoholu.
2. Równomiernie rozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy.
3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu.
5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort orzechowo-kawowy, łącznie z brzegami.
6. Na koniec, na wierzch układamy owoce i posypujemy płatkami startej czekolady.
I to już wszystko. Nasz tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone jest gotowy. Po przełożeniu warto włożyć go do lodówki na ok. 30 minut, aby całość stężała.
Smacznego! 🙂
Polecam również inne moje przepisy na ciasta:
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie
Proste ciasto ze śliwkami
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą