Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku
Pomysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki 😉
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej 😉
Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! 😀
Moje bezglutenowe pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę 😉
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk.
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku
Do przygotowania bezglutenowych pierników będziecie potrzebować:
- 150 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g miodu
- 2 jajka
- ¼ kostki margaryny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaską łyżeczkę przyprawy do piernika (ja korzystam z własnej mieszanki, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
- papier do pieczenia
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – wykonanie krok po kroku:
- Miód, margarynę, cukier i przyprawy rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Mąki mieszamy z sodą oczyszczoną oraz jajkami.
- Przestudzone składniki płynne dodajemy do składników suchych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki (porcja wielkości łyżeczki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ważne, aby zachować większy odstęp między porcjami, dzięki czemu pierniki nie zlepią się w trakcie pieczenia.
- Tak przygotowane szybkie i proste pierniczki bezglutenowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 11 – 12 minut.
Po 10 minutach dobrze jest kontrolować ich kolor, aby się nie przypaliły. Każda minuta robi różnicę 😉 - Po tym czasie wyciągamy pierniczki bezglutenowe z piekarnika i wykładamy na talerz.
I to wszystko. Nasze szybkie i proste pierniczki bezglutenowe są już gotowe! 🙂 Można je już kosztować (nawet na ciepło) i delektować się ich korzennym smakiem – koniecznie z kubkiem kawy lub kakao 😉
Może nie wyglądają tak ładnie, jak pierniczki wykrawane, za to smakują wybornie!
Koniecznie dajcie znać, czy Wy też pieczecie na święta pierniczki. A może macie inne, ulubione ciasteczka świąteczne?
Już dziś zapraszam Was na drugi przepis na pierniczki – tym razem wykrawane 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie przepisu na kruche ciasteczka deserowe, zapraszam tutaj:
Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku