Szybkie i proste ciasto z jabłkami – przepis krok po kroku
Ostatnio zaniedbałam nieco kulinarną stronę, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste ciasto z jabłkami. Dla mnie jesień nie może się obyć bez takiego ciasta, a to jest naprawdę szybkie w przygotowaniu 🙂
W zeszłym roku proponowałam Wam bezglutenową szarlotkę, a dziś mam dla Was przepis na szybkie i proste ciasto z jabłkami, nazywane przez nas pieszczotliwie „placuszkiem z jabłuszek” 😉
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często gości w naszym domu, ponieważ jest to jeden z najłatwiejszych placków, a poza tym jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
To co? Zaczynamy! 😀
Szybkie i proste ciasto z jabłkami – przepis krok po kroku
Aby przygotować ciasto z jabłkami, będziecie potrzebować:
- ok. 60 dag jabłek (po skrojeniu musi zostać 40 dag)
- 90 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajek
- 2/3 szklanki oleju (ok. 150 ml)
- 170 g cukru (u mnie cukier trzcinowy)
- 1 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 130 g mąki pszennej 🙂
Będziecie również potrzebować formy do pieczenia oraz – opcjonalnie – papieru do pieczenia. Moja forma ma wymiary zewnętrzne 34x24x4.
Szybkie i proste ciasto z jabłkami – wykonanie krok po kroku:
1. Jabłka obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu.
3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
4. Gdy piana będzie już sztywna, nie wyłączając miksera, dodajemy porcjami cukier.
5. Następnie dodajemy po jednym żółtku, tak aby połączyły się z masą.
6. Kiedy żółtka dobrze się wymieszają, wlewamy olej.
7. Na koniec wsypujemy porcjami mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, wyłączamy mikser.
8. Do misy z ciastem, delikatnie przekładamy pokrojone jabłkami i powoli mieszamy.
9. Tak przygotowane ciasto z jabłkami, przekładamy do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut.
10. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z jabłkami i pozwalamy mu nieco przestygnąć w formie. Ciasto lekko opadnie, co jest normalnym zjawiskiem 😉
11. Przestygnięte ciasto wysypujemy z formy i przekładamy na deskę.
I to już wszystko. Nasze szybkie i proste ciasto z jabłkami jest już gotowe. Zapewniam Was, że jest pyszne, pachnące, puszyste, a w dodatku wilgotne w środku. Idealnie nadaje się do porannej, weekendowej kawki lub do herbatki na jesienne wieczory 😉
A Wy lubicie takie ciasta? Jakie ciasto z jabłkami jest Waszym ulubionym?
Smacznego! 🙂
A jeśli od ciasta z jabłkami wolicie serniki, koniecznie zajrzyjcie do tych przepisów:
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie
Puszysty sernik dyniowy bez spodu
Ja wczoraj właśnie robiłam szarlotkę, ale z mąki pszennej i bez kakao 😉
Ja do klasycznej szarlotki nigdy nie daję kakao 😉
Super! Akurat mam mąkę ryżową i nie wiedziałam, co z nią począć. 😀
Mąka ryżowa idealnie sprawdza się do wypieków 🙂
ja nie mam nerwów do pieczenia 😀 nawet takich łatwych ciast
Ja kiedyś też nie miałam, a potem jakoś samo przyszło 😀
Wolę tradycyjną szarlotę – jutro będę ją piekła 😀
Ja w zeszły weekend miałam szarlotkę 😉
Wszelkie ciasta z jabłkami uwielbiam
Ja w ogóle uwielbiam jabłka – pod każdą postacią! 🙂
Kochana kocham jablka ponad wszystko, a teraz jest ich czas panowania, juz kilka przepisow chodzi mi po glowie chetnie tez skorzystam z Twojego <3
To tak, jak ja – kocham jabłka pod każdą postacią! <3 :)
Super :))
Na pewno pysznie smakuje 🙂 uwielbiam ciasta z jabłkami, kiedyś jak miałam piekarnik piekłam pleśniaka właśnie z jabłkami, był mega pyszny. Teraz nic nie piekę, bo spaliłam piekarnik, muszę kupić nowy 😉
Oj nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez piekarnika 😉
uwielbiam szarlotkę, a jak jest jeszcze z kakao to już w ogóle mniaaaam 🙂
To ciasto nie przypomina szarlotki, ale jest tak pyszne, że znika w mig 😀
Takie szybkie i łatwe ciasta są najlepsze, szybko znikają z tacy
Ciekawy przepis. używam mąki kukurydzianej, owsianej, żytniej. Czas zaopatrzyć się w ryżową 🙂
U mnie różne kombinacje wchodzą w grę 😉
Jadłam coś takiego 🙂 i bardzo smaczne było. Leciutkie, a dużo smaku.
Fajny jest, wilgotny w środku, puszysty na zewnątrz 😉
Byłoby jeszcze prostsze, gdyby nie trzeba było oddzielać żółtka od białka. 😉
Jest tyle prostych i szybkich trików na oddzielenie żółtka od białka, że spokojnie można sobie z tym poradzić 😉
A ja się zastanawiałam, co zrobię z nadmiarem jabłek 🙂
No to już masz pyszny pomysł 🙂 :*
W takiej wersji jescze szarlotki nie jadłam wczesniej.
Polecam bardzo, bo to przepyszny placuszek! 🙂
Szybko i pewnie bardzo smacznie 🙂
U mnie ostatnio co weekend i zawsze przed poniedziałkiem znika w całości 😀
Ostatnio nie jadam ciastek, ale może w sumie wypórbuję
To jest prawie fit, bo bez glutenu 😀
Uwielbiam ciasta z jabłkami, mam jednak lania, na ich zrobienie.
To takie szybkie i proste ciasto jest dla Ciebie idealne 😀
Takie przepisy właśnie lubię, chętnie wypróbuję. : )
Naprawdę polecam 🙂 U mnie bardzo szybko znika 😉