Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku
Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe.
Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę 😉
Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej.
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku
Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować:
- 250 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g miodu
- 1 jajko
- 1,5 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej)
- foremek do wykrawania pierniczków
- papieru do pieczenia
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – wykonanie krok po kroku:
- Miód, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając.
- Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia.
- Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami.
- Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zabieramy się do przygotowywania naszych pierniczków. - Blat posypujemy mąką ryżową i wałkujemy porcję ciasta na grubość około 0,5 cm.
- Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremek wykrawamy wybrane kształty.
W pierniczkach przeznaczonych do powieszenia na choinkę robimy dziurkę 😉 - Wykrojone pierniki bezglutenowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut.
- Po tym czasie wyciągamy bezglutenowe pierniczki z piekarnika, wykładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
I to wszystko. Nasze świąteczne pierniczki bezglutenowe są już gotowe.
Teraz możemy je oczywiście udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały świątecznego charakteru 😉 Zapewniam Was, że takie dekorowanie sprawi Wam dużo radości i będzie świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu.
Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku, wtedy szybciej zmiękną i będą rozpływać się w ustach.
Smacznego! 🙂
Polecam również przepis na szybkie i proste pieniczki bezglutenowe, które od samego początku są mięciutkie, więc można je przygotować nawet na ostatnią chwilę 😉