Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku
Mija drugi tydzień mojego wiosennego detoksu na diecie dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego zgodnie z zapowiedzią, przychodzę do Was dzisiaj z kolejnym pomysłem na danie zgodnie z jej zasadami. Tym razem będzie to spaghetti z cukinii 🙂
Mogłoby się wydawać, że dieta warzywno-owocowa jest dietą monotonną, ale nic bardziej mylnego! Dzięki tej diecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki 😉
Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie właśnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie!
Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Was! 🙂
Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie porcje spaghetti dla 2 osób.
Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku
Do przygotowania spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej, będziecie potrzebować:
- 4 średniej wielkości cukinii
- 4-5 średniej wielkości pomidorów (można dodać pomidory z puszki)
- 2 marchewek
- pół pęczka selera naciowego
- 1 małej cebuli
- 1 ząbka czosnku
- przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, bazylia, oregano, papryka słodka oraz papryka wędzona
Oczywiście przyprawy możecie dodać według własnych preferencji smakowych 😉
Spaghetti z cukinii – wykonanie krok po kroku:
1. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, a seler pozbawiamy włókien.
2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dusimy z odrobiną wody przez ok. 4-5 min na wolnym ogniu.
3. Marchewkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podduszonej cebuli z czosnkiem i dusimy do miękkości.
4. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż pomidory zmiękną i stworzą sos.
5. W międzyczasie przygotowujemy nasze spaghetti.
W tym celu obieramy cukinie i ścieramy je wzdłuż, na płasko przy pomocy tarki jarzynowej o dużych oczkach.
Można również pokroić ją – najpierw w cienkie plasterki (np. przy pomocy obieraczki), a później w paseczki.
6. Tak przygotowane spaghetti zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut, aby cukinia troszkę zmiękła.
7. Po tym czasie odsączamy makaron na sitku, dodajemy do naszego sosu, mieszamy i jeszcze przez moment podgrzewamy, aby smaki się połączyły.
I to wszystko. Nasze spaghetti z cukinii jest już gotowe do podania. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na kolację, nie tylko podczas diety dr Dąbrowskiej 😉
Oczywiście taki makaron z cukinii można połączyć z innym sosem i na pewno wyjdzie z tego równie pyszne danie 🙂
Jedliście kiedyś spaghetti z cukinii? A może robiliście inne warzywne makarony? Jakie warzywo wykorzystywaliście do tego celu?
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie przepisów podczas diety dr Dąbrowskiej lub wiosennego detoksu, koniecznie zajrzyjcie tutaj:
Surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku
Nigdy nie jadłam warzywnych makaronów, ale pomysł bardzo fajny 🙂
Ja też dopiero eksperymentuje, ale tak mi posmakowało, że zamierzam kupić maszynkę do robienia makaronu z warzyw 😀
Nigdy nie jadłam takich makaronów 😉 ale cukinię bardzo lubię więc chętnie kiedyś przepis wypróbuję. Myślę, że dla mnie nie byłoby problemu z przejściem na taką dietę warzywną. Nie lubię specjalnie mięsa, ale moje dzieci tak i musiałabym wtedy robić podwójne obiady 😉
Z podwójnymi obiadami faktycznie jest kłopot, ale zawsze można zrobić dwie wersje jednego dnia 🙂
Zaskoczyłaś mnie. Nigdy jeszcze nie miałam okazji próbować spaghetti z cukinii.
Choć raz 😀
Cukinię uwielbiam, więc może i to danie polubię 🙂
Polecam, bo jest to zupełnie inna odsłona dania z cukinii 😉
Jesteś na diecie Dąbrowskiej? Fajny pomysł dla osób które nie jedzą mięsa !
Tak, już drugi tydzień 🙂
mniam ależ to apetycznie wygląda, i jak jestem zwolenniczką mięsa tak na to warzywne spagetti bym się skusiła
Ja też nie stronię od mięsa, a dzięki takim daniom, ta dieta jest dla mnie mega przyjemna! 🙂
Czym można zastąpić seler w tym daniu? Chętnie bym spróbowała takie coś ugotować
Nie musisz go dodawać wcale 🙂 Robiłam też wersję bez selera i była równie smaczna 🙂
jak normalnych klusek nie cierpię to te porowe bym jadła;D
Porowych jeszcze nie robiłam, ale kto wie 😉
Nie jadlam nigdy. Ale smaka mi narobilas. Tradycyjne spaghetti uwielbiam::)
Ja też uwielbiam spaghetti, dlatego cieszę się, że nawet na diecie warzywno-owocowej mogę mieć jego namiastkę 😉
Gratuluję wytrwałości
Nigdy nie robiłam takiego obiadu. Moja koleżanka była na tej diecie i ma super efekty 🙂 -10kg.
Mnie najbardziej zależy na efektach prozdrowotnych, które już widzę 🙂 Ale oczywiście spadkiem wagi nie pogardzę 😀
Z chęcią spróbuję bo kupiłam taką temperówkę do warzyw która robi takie spaghetti 🙂 a ja uwielbiam takie dania 😀
Ooo super! 😀 Ja też właśnie się przymierzam do zakupu maszynki albo temperówki do robienia makaronów z warzyw 🙂
musi fajnie smakowac 🙂 lubie takie nowatorskie przepisy
Bardzo się cieszę Kochana 🙂 U mnie sporo takich 😉
Akurat mam cukinię w domu, więc może wypróbuję ten przepis.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje! 🙂
Bardzo lubię spaghetti, to moje ulubione danie 😀
Ja też bardzo lubię, chyba najbardziej ze wszystkich makaronów 😀
O mam temperówkę do warzyw więc lece dziś po cukinię i zapisuję sobie przepis 🙂
Właśnie się przymierzam do kupna temperówki albo maszynki, bo spodobało mi się robienie warzywnych makaronów 😉
Robiłam raz spaghetti z cukinii. Niestety wyszła mi trochę taka papka i za bardzo było czuć passate pomidorową :/ Może zrobię drugie podejście, tym razem z twoim przepisem 😉
Pozdrawiam!
Cukinia cukinii nie równa, więc trzeba sprawdzać w trakcie moczenia, czy nie jest już aby odpowiednio miękka 😉 Mam nadzieję, że to spaghetti będzie Ci smakować 🙂
Ściskam najcieplej! ♡