Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku
Dzisiaj mam dla Was prosty, ale za to bardzo oryginalny przepis na śledzie w sosie musztardowym z curry, które idealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Wykonanie tej przekąski jest bardzo proste, za to smak jest wręcz wyborny! 😉
Połączenie dwóch rodzajów musztardy oraz orientalnego smaku curry nadaje śledziom naprawdę niepowtarzalnego smaku.
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis 😉
Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku.
Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku
Aby przygotować śledzie w sosie musztardowym z curry, będziecie potrzebować:
- 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych
- 2 fioletowe cebule (średniej wielkości)
- 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego)
- 200-300 ml majonezu
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżkę miodu
- 1-2 łyżeczki curry (w zależności od tego, jak intensywny smak curry lubicie)
- 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
Śledzie w sosie musztardowym z curry – wykonanie krok po kroku:
1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem.
2. Następnie dodajemy obie musztardy i nadal mieszamy.
3. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu.
5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy.
6. Śledzie kroimy w paski lub w większą kostkę (według uznania).
7. Pokrojone śledzie wrzucamy do przygotowanego sosu i mieszamy, aby całość dobrze się połączyła, a śledzie mogły przejść smakiem sosu.
8. Tak przygotowaną przekąskę odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Im dłużej postoją, tym smaki lepiej się połączą, a cebula i curry dodadzą daniu ładniejszego koloru.
Po tym czasie próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw (według uznania).
I to wszystko. Nasze śledzie w sosie musztardowym z curry są już gotowe do podania 😉
Ja lubię dodać do nich troszkę więcej curry, wtedy mają bardziej intensywny smak.
A jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości pysznym obiadem, koniecznie przygotujcie polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach. Naprawdę niebo w gębie! 😀
Życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i smacznego!
Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
A jeśli szukacie przepisu na efektowną sałatkę, to polecam sałatkę Gyros z kurczakiem 🙂
A wiesz, że ja do niedawna nie jadłam śledzi w ogóle? Potem zaczęłam się powolutku przekonywać i przyznam, że jak się rozpędzę, to wciągam paczkę z marszu… Dlatego coś mi się wydaje, iż proporcje z tego przepisu będę musiała pomnożyć przez dwa, żeby też ktoś poza mną mógł skorzystać! 😉
Ja lubię od czasu do czasu, zwłaszcza koreczki śledziowe 😉 No i oczywiście te śledzie, które goszczą u nas praktycznie w każde święta 🙂
Śledzie w sosie musztardowym to moje uzależnienie,od kiedy je odkryłam przebijają każde inne ❤