Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku
Gdyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie, czyli ciasto czekoladowe oraz sernik. I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik – tym razem, w wyjątkowej odsłonie.
Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno.
Czyż to nie brzmi jak poezja smaku? 😀
W dodatku jest prosty w przygotowaniu, bo pieczemy tylko spód. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki.
Jeśli tak jak ja jesteście fanami serników, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂
Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy)
Aby przygotować sernik waniliowy z kajmakiem, będziecie potrzebować:
- 10 dag mąki ryżowej
- 5 dag mąki kukurydzianej
- 5 dag skrobi ziemniaczanej
- 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50)
- 2 żółtek
- 3 łyżeczek śmietany 30% (może być 18%)
- 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
- skórki startej z jednej cytryny
Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej 😉
Do przygotowania masy będziecie potrzebować:
- 1 kg sera waniliowego do sernika
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 15 g żelatyny spożywczej
- 50 ml gorącej wody
- 250 ml śmietany 36%
Do przygotowania polewy do sernika będziecie potrzebować:
- 6 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony cukier brązowy)
- 4 łyżek kakao
- 8 łyżek śmietany 30%
- kostki margaryny
Sernik przygotowuję w tortownicy o średnicy 26 cm.
Sernik waniliowy z kajmakiem – wykonanie krok po kroku:
1. Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez 3 godziny.
W trakcie gotowania trzeba pamiętać o uzupełnianiu wody – puszka ma być przez cały czas przykryta wodą.
2. Po tym czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do schłodzenia. Kajmak można zrobić nawet dzień wcześniej.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto.
3. Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny.
4. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy energicznymi ruchami.
Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 😉
5. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
6. Przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a formę do pieczenia smarujemy margaryną.
7. Ciasto rozprowadzamy dłońmi na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, schładzamy je w lodówce.
Teraz zajmiemy się masą.
8. Żelatynę rozpuszczany w gorącej (nie wrzącej) wodzie i odstawiamy do przestudzenia.
9. Ser przekładamy do misy, dodajemy do niego 350 g kajmaku i miksujemy do połączenia składników.
10. Przestudzoną żelatynę mieszamy ponownie łyżeczką, by nabrała jednolitej konsystencji, po czym dodajemy do niej po łyżce masy serowo kajmakowej (w sumie 6 łyżek) i mieszamy do połączenia składników.
11. Następnie przekładamy tę mieszankę do pozostałej części i miksujemy tylko do połączenia składników.
12. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną śmietanę i dodajemy ją do masy serowo-kajmakowej z żelatyną. Mieszamy delikatnie szpatułką, by wszystko dobrze się połączyło.
13. Wykładamy całość na schłodzone kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
14. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dla pewności wstawiłam na całą noc, ale nie ma takiej konieczności.
Gdy sernik waniliowy z kajmakiem stężeje, przygotowujemy polewę.
15. W naczyniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia (wystarczy by była lekko ciepła).
16. W osobnej misce mieszamy śmietanę z kakao i rozcieramy, by nie było grudek.
17. Dodajemy cukier puder i ponownie rozcieramy. Całość zrobi się na początku bardzo sucha i gęsta, ale w miarę rozcierania, zmieni konsystencję.
18. Na koniec wlewamy schłodzoną margarynę i dokładnie mieszamy, rozcierając łyżką o brzeg naczynia. Robimy to tak długo, aż polewa będzie aksamitnie gładka i tłuszcz nie będzie się oddzielał.
19. Tak przygotowaną polewę nakładamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Całość wstawiamy do lodówki, by polewa stężała.
I to już wszystko. Nasz sernik waniliowy z kajmakiem jest gotowy do podania 🙂
Pamiętajcie, aby przez cały czas przechowywać go w lodówce! I oczywiście serwować na zimno 😉
A Wy lubicie serniki? Skusicie się na taki sernik waniliowy z kajmakiem? 😉
Smacznego! 🙂
Polecam też inne moje przepisy na ciasta:
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą
Domowe ptasie mleczko bez pieczenia
mmmm pysznie wygląda 🙂 Zjadłabym teraz taki do kawy. Lubię serniki, ale takiego jeszcze nie miałam okazji jeść 🙂
Do kawki jest idealny! 🙂
Jadłabym! Ostatnio piekłam swój pierwszy w zyciu sernik, bo to moje ulubione ciasto. Zrobię taki!
Ten jest naprawdę prosty i zawsze się udaje 🙂
Mmmm… Zjadłabym <3
Mam taką samą miskę od robota 🙂 Niestety została mi tylko miska, bo robot spalił sie, a bardzo go lubiłam. Pysznie wygląda sernik.
To jest moja trzecia sztuka tego miksera 😉
akurat a sernikami nie przepadam ale mój mąż ma na ich punkcie fioła, zawsze na jaką okazję musze mu robić sernik na zimno
Znam wielu takich amatorów serników 😀
Idealny dla mnie, uwielbiam serniki 😀
Ten smakuje jak lody 😀
Ojejusiu uwielbiam sernik. Niedziela handlowa to lecę po zakupy i działam!
Jestem ciekawa, czy będzie Ci smakował 😉
Wyglada bardzo apetycznie musze go zrobic, hmmm przepadam za slodkosciami <3
Ja też, dlatego praktycznie w każdy weekend mamy w domu jakieś słodkości 😀
To ciasto wygląda pysznie. Ty Kochana tylko kusisz tymi swoimi przepisami, a ja co chwila bym coś z Twojego bloga robiła 🙂
Dziękuję Kochana! :* Staram się jak mogę 😀
Nie lubię zagniatać ciasta więc zabieram tylko przepis na mase i polewe. Sernik na zimno często u mnie gości
Można go równie dobrze zrobić na spodzie z herbatników 🙂
mój mąż uwielbia serniki i taki to by dosyć szybko wciągnął 🙂
U mnie też znika bardzo szybko 😉
pytanie, ja uwielbiam serniki 😉 A Twój wygląda bardzo apetycznie, mniam, zjadłabym 😉
Oj kusicielko Ty! U mnie teraz ciasta sezonowe ze śliwkami!
O widzisz! ciasta ze śliwkami jeszcze w tym roku nie piekłam 😀
Wygląda obłędnie! Nie wiem, czy dałabym radę go zrobić, ale zjeść bym zjadła! 😀
Wbrew pozorom, jest bardzo prosty w przygotowaniu 😉
Obłedny, zjadłabym go już teraz
Zniknął bardzo szybko 😉
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować ten przepis.
I taki jest! 🙂
ale on musi być pyszny 😀
Oj jest 😉