Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku
Dzisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić, czyli bezglutenowy sernik 😀
Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)).
Mój przepis, może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! 😉
Bezglutenowy sernik piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, a podane przeze mnie proporcje, to połowa oryginalnego przepisu, przeznaczonego na dużą formę (40 x 24 cm).
Przepis na sernik na bezglutenowym spodzie – krok po kroku
Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować:
- 10 dag mąki ryżowej
- 1-2 żółtka
- 5 dag margaryny lub masła
- 6 dag cukru brązowego
- ok. 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- papier do pieczenia
Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować:
- 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego (ja mielę zwykły twaróg w maszynce do mięsa)
- 6 dag skrobi ziemniaczanej
- ½ kostki margaryny
- 18 dag cukru brązowego
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 5 średnich/duży jajek lub 6 małych
Oczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie.
A tak, przygotowujemy sernik na bezglutenowym spodzie:
1. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. Należy pamiętać, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce.
2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk).
3. Zagniecione ciasto na bezglutenowy sernik wkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika lub do lodówki, by nieco stężało.
4. Smarujemy formę tłuszczem (margaryną) i wykładamy papierem do pieczenia, który również możemy natłuścić.
5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu.
6. Po upływie 20 minut rozwałkowujemy ciasto na ok 0.5 cm grubości i przekładamy do przygotowanej formy – gdyby nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając.
7. Nakłuwamy tak wyłożone ciasto widelcem w kilkunastu miejscach.
8. Podpiekamy w piekarniku przez ok 15 -20 minut po czym wyjmujemy, by nieco przestygło.
9. W międzyczasie, gdy ciasto będzie w lodówce i potem podczas podpiekania, zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej na nasz bezglutenowy sernik.
10. Do miski, w której będziemy przygotowywać masę serową, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.
11. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż całość zrobi się jaśniejsza i spulchniona.
12. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, w niewielkich odstępach czasu (kolejne żółtka dodajemy w chwili, gdy widzimy, że poprzednie połączyły się z ucieraną wcześniej margaryną i cukrem).
13. Po dodaniu wszystkich żółtek, ucieramy jeszcze chwilę, by masa zrobiła się bardziej puszysta. Gdy tak się stanie, dodajemy zmielony biały ser – po ok. pół łyżki, wciąż ucierając mikserem na najwyższych obrotach.
14. Dosypujemy po trochę skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy.
15. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy startą skórkę z cytryny.
16. Całość miksujemy jeszcze chwilę po czym odstawiamy.
17. Z białek ubijamy pianę (do 5 białek, które mamy z jajek użytych do masy serowej, można dodać 1 białko, które zostało z jajka użytego do kruchego ciasta na spód sernika).
18. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy.
19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut.
20. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Góra nie powinno się w tej temperaturze zbytnio przypiec.
21. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem np. korkiem od wina lub drewnianą łyżką.
22. Pozostawiamy nasz bezglutenowy sernik w piekarniku na ok 2,5 godziny do wystygnięcia. Po tym czasie wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok 30 minut.
23. Jeśli piekliśmy go w tortownicy, zdejmujemy obręcz, delikatnie odklejamy papier od brzegów sernika i przykładając na wierz deskę lub duży talerz, przewracamy go wierzchem do góry. Dzięki temu mamy możliwość zdjąć spód tortownicy i odkleić całość papieru ze spodu sernika.
Gdy to zrobimy, przykrywamy talerzem i z powrotem przewracamy nasz bezglutenowy sernik tak, by znalazł się spodem do dołu.
I to wszystko. Nasz sernik na bezglutenowym spodzie jest gotowy do krojenia i degustacji. Koniecznie dajcie znać, czy lubicie serniki i czy sami je pieczecie 😉