Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku
Jeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa, który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta 🙂
A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny, a w dodatku przyjemnie pachnie pomarańczą.
Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Natomiast, zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, obniża jego kaloryczność. I zapewniam Was, że efekt końcowy, jest wart grzechu 😀
Sernik piekłam w formie o wymiarach 20×20 i proporcje na takiej wielkości formę podaję 🙂
Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku
Aby przygotować sernik dyniowy bez spodu, będziecie potrzebować:
- 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego (można oczywiście użyć gotowego twarogu sernikowego, ale na zwykłym jest o wiele lepszy 😉 ja używam twarogu półtłustego, który mielę w maszynce do mięsa)
- 15 dag puree z dynii *
- ½ kostki masła (można też użyć margaryny)
- 5 średnich lub 6 małych jajek
- 20 dag ksylitolu lub erytrytolu (możecie też użyć cukru zwykłego lub brązowego, wtedy wystarczy ok. 18 dag)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 dag skrobi ziemniaczanej
- otartej skórki z ½ małej pomarańczy
* Można użyć gotowego puree lub przygotować je samodzielnie.
- W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut).
- Po wystudzeniu, usuwamy skórkę, a miąższ blendujmy, do otrzymania gładkiego puree. Jeśli wyjdzie ono zbyt wodniste, trzeba je delikatnie odcedzić na sitku, wyłożonym gazą.
Sernik dyniowy bez spodu – wykonanie krok po kroku:
1. Zaczynamy od jajek, oddzielając dokładnie białka od żółtek.
2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona.
3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą).
4. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w masie, ucieramy ją jeszcze chwilę, by była bardziej puszysta i dodajemy skórkę pomarańczową.
5. Następnie, powoli (po ok. pół łyżki) dodajemy zmielony ser, nadal ucierając mikserem na najwyższych obrotach.
6. Gdy ser połączy się z masą, stopniowo dodajemy puree z dyni, nadal nie zmniejszając obrotów miksera.
7. Jako ostatnią, dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy, po czym wyłączamy mikser i odstawiamy masę.
8. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pianę do masy serowej.
Całość, mieszamy delikatnie, przy pomocy łyżki lub szpatułki.
9. Gotową masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C, bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut.
10. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160º C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
11. Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem. Sernik powinien stygnąć w piekarniku przez ok. 2,5 godziny.
Dodam tylko, że w czasie stygnięcia sernik może nieco opaść, co jest całkiem normalnym zjawiskiem 😉
12. Po tym czasie, wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok. 30 minut, zanim wyciągniemy go z formy.
I to już wszystko. Nasz sernik dyniowy bez spodu jest już gotowy. Teraz wystarczy zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i delektować się jego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu 😀
A Wy lubicie serniki? Skusicie się na taki sernik dyniowy bez spodu? 😉
Smacznego! 🙂
Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy:
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie
Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno
Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików:
Marynowana dynia a la ananas (bez octu)
That cake looks so delicious. Thank you so much for sharing recipe and photos. They are so beautiful.
Thank you very much my Dear <3 I'm really glad, that you like it 🙂
Sernik to moje ulubione ciasto <3 Niesamowite, że można go robić na tyle sposobow i nigdy sie nie nudzi! Dyniowego jeszcze nigdy nie jadlam i przyznam, ze wygląda bardzo apetycznie 😀
Oj tak, można go robić na wiele sposób i faktycznie, nigdy się nie nudzi 😀
Uwielbiam serniki w każdym wydaniu. rzepis już zapisany. 😊
Cieszę się bardzo Kochana ^_^ Koniecznie daj znać, jak Ci smakował 🙂
Serników i szarlotek nie odmawiam :D. Uwielbiam w każdej wersji i też zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂
O moja kochana sernik to moje ulubione ciasto, nie tylko w trojce ale ogolnie hahaha. Pysznie wyglada ten dyniowy a skladniki mam, musze koniecznie skorzystac z Twojego przepisu i popelnic taka pysznosc na weekend <3
Polecam bardzo Moniś! <3 Mam nadzieję, że będzie Ci smakował 🙂
Chętnie skorzystam z przepisu, tylko jedną rzecz trochę zmienię. Mianowicie nie będę ubijać białek. Dlaczego? Otóż zawsze ubijałam, a sernik niezmiennie rósł pod sufit, opadał i tworzył się lej. Poczytałam, popytałam i podobno napowietrzanie sernika nie wpływa na niego korzystnie. Zatem gdy ostatnio robiłam sernika dałam na koniec płynne białka. I choć sernik wyrósł i potem trochę opadł, to był niemal płaski! Zatem coś jest na rzeczy. A smakował tak samo dobrze jak w poprzedniej wersji. Tylko nie jestem pewna jaki będzie tym razem efekt, bo ja robiłam z 3 jajami i bez dyni 😉
A ja właśnie uwielbiam tę konsystencję z pianą, dlatego zawsze ją dodaję 🙂 To taki sprawdzony przez lata przepis i z niego sernik zawsze wychodzi wspaniały 😉
Zrobiłam kilka dni po tym, jak przeczytałam przepis. Niestety mój nie wyszedł tak intensywny w kolorze, ale być może dlatego, że wykorzystałam 600 g twarogu. U mnie w sklepie sprzedają taką gramaturę trzykrotnie mielonego bez żadnych dodatków, a mnie się średnio chce mielić (maszynka mi się przycina), więc poszłam va bank 😉 Ale kolor to nie wszystko, ważny jest przecież smak, prawda? Ten z kolei jak najbardziej na tak! Aż sama nie mogłam się oderwać od tego sernika, a przecież często wspominam, że jestem mało deserowa 😀
Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy! <3 Kolor jest w tym wszystkim najmniej ważny 😉
ale przepiękny! pyszniutko wygląda! <3
Bardzo się cieszę i dziękuję! <3 🙂
O kurcze.Dyniowy sernik? Nigdy nie próbowałam…a wygląda apetycznie 😉
Jest naprawdę pyszny i warto go spróbować 🙂
O właśnie niedawno szukałam ciekawego pomysłu na sernik. Ten mi się przyda 🙂
Cieszę się bardzo, że Ci się przyda i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Ja bym zjadła, ale moi domownicy tak bardzo nie lubią dyni.. za to sernik, chyba jutro zrobie! 😀
Zawsze można pominąć dynię i zrobić po prostu sernik 😀
W mojej rodzinie to tata i siostra są największymi miłośnikami serników 🙂
U mnie wszyscy lubią 🙂
Sernik też kojarzy mi się z dzieciństwem i jest jednym z moich ulubionych ciast.
Nie cierpię serników ze spodami.Nigdy w życiu nie upiekłam żadnego sernika, ale pojadłam sobie,owszem.
Ciekawy przepis, ale piec nie będę.
Może mi Mama upiecze.
Pozdrawiam-)
Przyznam, że ja też wolę jeść, a u mnie, najcześciej piecze moja druga Połowa 😉
Sernik to chyba jedno z moich ulubionych ciast i w sumie mojej drugiej połowy również. Już tradycją stało się, że zawsze mu robię na imieniny sernik, bo na urodziny wiadomo tort 🙂 . Ten wygląda wspaniale i plus, że bez spodu. Treść najważniejsza i najsmaczniejsza!
Ja sernik mogę jeść nawet bez specjalnej okazji 😀 Ale faktycznie, te bez spodu, są o wiele lepsze 🙂
Mniam mniam. Zjadłabym taki sernik. Mam słabość do serników oraz do ciast z galaretką 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis, bo nie wydaje się mi aż tak trudny mimo, że jestem beztalencie ciastowe 😀
Nie jest trudny, a ja też nie jestem mistrzem cukiernictwa 😀 Ale jest wart spróbowania 😉
Uwielbiam Twojego bloga za różnorodność tematyczną <3.
Szkoda, że nie mieszkasz w moim mieście. Wpadłabym na godzinkę i przy okazji skosztowała kawałek dyniowego sernika;).
Nawet nie wiesz Kochana, jak mnie to cieszy ^_^ Dziękuję <3
A na serniczek zapraszam 🙂
❤️
Idę do żony z tym przepisem 🙂 Chcę powąchać, posmakować – bo opis i zdjęcia są PYSZNE 🙂
Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Zaskoczę swojego męża sernikiem 🙂
Mam nadzieję, że będzie mu smakował 🙂