Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku
W zeszłym tygodniu z przyczyn technicznych nie było przepisu, ale mam nadzieję, że dzisiejszy Wam to wynagrodzi 😉
Przychodzę do Was dzisiaj bowiem z pomysłem na ciasto, które nie tylko jest przepyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.
Ciasto ze śliwkami, to kolejny ze smaków dzieciństwa, który gości w moim domu bardzo często. Obok nutelli śliwkowej, jest to mój ulubiony przepis z wykorzystaniem tych pysznych owoców.
Zapewniam Was, że ciasto przygotowuje się naprawdę szybko, zatem bez zbędnego przedłużania, zabierzmy się za pieczenie! 😉
Proste ciasto ze śliwkami (bezglutenowe) – przepis krok po kroku
Aby przygotować ciasto ze śliwkami, będziecie potrzebować:
- Około 70 dag śliwek węgierek bez pestek
- 150 g mąki gryczanej białej (ja po prostu mielę kaszę gryczaną niepaloną)
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 dag cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 większych lub 3 małych jajek
- 5 dag masła
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypty soli
- opcjonalnie – cynamonu do posypania śliwek
Oczywiście będzie też potrzebować formy do pieczenia. Ja używam takiej o wymiarach wewnętrznych 32 x 22 cm.
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami – wykonanie krok po kroku:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu, a formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Można również wyłożyć ją papierem do pieczenia.
2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą.
3. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z olejem, po czym dodajemy do suchych składników wraz z jajkami.
4. Całość dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera.
5. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do formy do pieczenia.
6. Na wierzchu ciasta układamy gęsto połówki śliwek, skórkami na dół, delikatnie wciskając je w ciasto.
Jeśli śliwki są mało dojrzałe lub kwaśne, posypujemy je dodatkowo niewielką ilością cukru trzcinowego. Możemy również posypać je cynamonem.
7. Gotowe ciasto ze śliwkami pieczemy przez około 1 godzinę, po czym wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
I to już wszystko! Nasze bezglutenowe ciasto ze śliwkami jest już gotowe. Teraz wystarczy już tylko posypać je cukrem pudrem, zaparzyć ulubioną kawę lub herbatę i rozkoszować się jego smakiem 😉
A Wy lubicie ciasto ze śliwkami? Jak Wam się podoba taka jego odsłona? 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie pomysłów na inne ciasta bez glutenu, polecam moje pozostałe przepisy:
Proste ciasto z bananami bez laktozy
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą
Uwielbiam sliwkowe ciasta, musze takie zrobic :*
Ja też uwielbiam i często robię 🙂 :*
Lubię takie proste przepisy 🙂
Takie są najlepsze! 🙂
teraz jest sezon na śliwki, więc i ja zrobiłam takie ciacho 🙂
Koniecznie daj znać, czy smakowało 🙂
dziękuję Ci za ten bezglutenowy przepis. też mielę kaszę niepaloną na mąkę. coś czuję, że skuszę się i wypróbuję ten przepis
U mnie tylko bezglutenowo 🙂 A mielenie produktów na mąkę jest praktyczniejsze i sporo tańsze 😉
Akurat sezon na śliwki. Lubię takie przepisy. 🙂
Trzeba korzystać, bo teraz są najlepsze! 🙂
Bardzo lubię takie sezonowe ciasta, są smaczne i można je jeść ciągle
To prawda! 😉
Nie jestem fanką śliwek ale wygląda przepysznie! 🙂
Dziękuję! <3 Tym bardziej jest to dla mnie wielki komplement! :)
A u ciebie jak zawsze same pyszności!
Staram się Kochana 😉
I znowu kusisz czymś dobrym 🙂
I chyba nie przestanę 😀
U Ciebie jak zawsze pysznie 😉
Bardzo się cieszę, że tak uważasz! 🙂
mega apetyczne ciasto, wprawdzie nie mam nic do glutenu, ale z chęcią bym spróbowała takiego bezglutenowego ciasta 🙂
Można zrobić z mąką pszenną, nie ma problemu 🙂
O Boże jak ja kocham śliwki <3 musze na działkę jechać pozbierać i zrobię to cichao :D
Podeślij trochę 😀 😀 😀
Świetnie przygotowany post kochana! Uwielbiam wszystko co śliwkowe 🙂
Dziękuję Kochana! <3 :* Staram się jak mogę ;)
Nie lubię śliwek w ciastach, ale może kiedyś się przekonam 😀
Można je zastąpić innymi owocami 😉
U mnie takie ciacho co 3 dzień, tyle śliwek mamy , że aż obłęd.
Super! 🙂 Podeślij trochę 😀
Jestem ciekawa jak ono smakuje
U mnie je uwielbiają, bo znika raz, dwa 😉
Zjadłabym :D. Zresztą lubię Twoje szybkie przepisy :P. Od Września będę miała trochę luźniej, to zacznę sobie robić 🙂
Bardzo mnie to cieszy, bo staram się, żeby były proste i na miarę możliwości każdego 🙂 Zresztą, sama taką kuchnię preferuję, bo nie mam czasu na stanie przy garach godzinami 😀
Ja nadal jeszcze się uczę tych rodzajów mąki… kokosowej do dzisiaj nie umiem użyć 😛 Zastanawia mnie jednak połączenie sody i proszku do pieczenia, czy to się nie dubluje swoim działaniem? Pytam, bo nie jest tajemnicą, że ja na ciastach się znam prawie jak daltonista na kolorach 😀
Do wypieków, które są ciężkie np. tych z owocami, jak tutaj, dodaje się zarówno sodę jak i proszek, bo soda najpierw podnosi ciasto, a później dopiero zaczyna działać proszek 😉 Wtedy masz gwarancję, że nie będzie zakalca.
A co do mąk, to ja też cały czas eksperymentuję i uczę się, bo to nie takie hop siup 😀
a widzisz, całkiem logiczne z tym proszkiem i sodą! Widac na jakim poziomie są moje umiejętności cukiernicze 😛
Gdzieś to kiedyś wyczytałam i stosuję z powodzeniem 🙂 I ja też się cały czas uczę 😉
czy zamiast mąki gryczanej można po prostu dać więcej mąki ryżowej lub kukurydzianej?
Trudno mi powiedzieć, ponieważ mąka gryczana jest najbliższa mące pszennej i stanowi tutaj bazę. Trzeba by pewnie było dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną, zamiast gryczanej, aby poprawić konsystencję ciasta 🙂
Na przykład w tym przepisie używam mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/szybkie-i-proste-ciasto-z-jablkami-przepis/
Ciasto ze śliwkami zagościło na stałe w moim domu 😊 Mniam 😋
Niesamowicie mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam serdecznie <3
Wypróbowałam i wyszło super! Niestety było trochę improwizacji, bo śliwki wyjechały znienacka. Nie mam takiej blaszki, więc trochę ujęlam składników i zrobiłam w tortownicy. Brakło mi troszkę mąki gryczanej, więc nieco dopełniłam owsianą. Cukier był biały, ale uważam, ze z trzcinowym byłoby jeszcze smaczniej. Polecam ten przepis 🙂
Bardzo mnie to cieszy i dziękuję za podzielenie się opinią ♡ A improwizacja często się opłaca 😉
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Jakich wymiarów powinna być forma do pieczenia?
Tak jak napisałam pod składnikami, moja ma wymiary 32 x 22 cm, ale jak będzie mniejsza forma, to wyjdzie po prostu wyższe ciasto 🙂
A czy może być kasza jęczmienna nie gryczana ? 🙂
Nie mam pojęcia, bo nie używam ani kaszy, ani mąki jęczmiennej. Natomiast z tego co wiem, nadaje się ona do pieczenia, ale tylko i wyłącznie jako dodatek do innych mąk 🙂