Żywność bezglutenowa – co jeść na diecie bezglutenowej?
Żywność bezglutenowa, to pojęcie znane coraz szerszemu gronu konsumentów. Rośnie bowiem liczba osób, które ze względów zdrowotnych, nie mogą spożywać produktów zawierających gluten. Jeszcze do niedawna, dało się słyszeć opinie, że wszelkie diety bezglutenowe, są swego rodzaju modą i wymysłem. Jednak szacuje się, że nawet 10% Polaków może mieć łagodną lub silną nietolerancję glutenu. Jednak wiele z tych osób, nie wie o swojej przypadłości. Problem ten nie omija również niemowląt i dzieci. Nietolerancję glutenu czy celiakię, diagnozuję się coraz częściej także u najmłodszych.
Czym jest gluten?
Gluten to białko występujące w zbożach, ale nie tylko. Głównym źródłem glutenu są:
- pszenica,
- jęczmień,
- żyto,
- owies.
Występuje on jednak również w artykułach wysoko przetworzonych, w których raczej nie spodziewalibyśmy się go znaleźć. Produkty, w których często bywa gluten, mimo że nie są produkowane bezpośrednio ze zbóż, to na przykład: wędliny, produkty mleczne, słodycze, przyprawy czy sosy.
Zdarza się także, że pewne artykuły mogą zawierać śladowe ilości glutenu, dlatego że produkowane są w fabrykach, które wytwarzają również produkty zbożowe. “Zanieczyszczenie” hal produkcyjnych na przykład zbożami, może skutkować tym, że nieznaczna ilość glutenu, znajdzie się w produktach, w których nie powinno go być. Producent, wedle wymogów, zmuszony jest wówczas do podania na opakowaniu informacji, że dany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Naturalnie bezglutenowe produkty, to między innymi: kukurydza, ryż, ziemniaki, gryka, proso, soja, maniok, soczewica, tapioka, fasola, jak również mięso, warzywa i owoce.
Celiakia, a nietolerancja glutenu
Poruszając tematykę diety bezglutenowej, nie sposób nie wspomnieć również o celiakii. Celiakia uważana jest za jedną z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Nie jest alergią na gluten, a genetycznie uwarunkowaną chorobą autoimmunologiczną. Celiakię charakteryzuje trwała nietolerancja glutenu. Uznaje się, że w Polsce tylko niewielki odsetek chorych ma zdiagnozowaną przez lekarza chorobę. Szacowane dane mówią, że w Polsce, chorych na celiakię może być aż 380 000, z czego około 360 000, jest zupełnie nieświadomych swojej przypadłości. Nieleczona choroba, może być przyczyną groźnych powikłań.
Również objawy nietolerancji glutenu, takie jak na przykład, występujące po posiłku:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- obniżenie nastroju,
bywają często bagatelizowane, do czasu kiedy zaczynają przybierać na sile. Zdarza się, że osoby z nietolerancją glutenu, są zagubione i zupełnie nieświadome tego, co im dolega. Powyższe, występujące u siebie objawy, uznają za przejawy innej choroby i trafiają w związku z tym, do wielu różnych gabinetów specjalistycznych.
Odnotowywano przypadki, kiedy pacjenci sami zaczęli podejrzewać u siebie nietolerancję glutenu i rezygnowali wówczas ze spożywania produktów z glutenem, a objawy czasowo mijały. Powracały szybko, zaraz po powrocie do zwykłej diety. W taki sposób, wiele osób, ku własnemu zaskoczeniu przekonywało się, że to właśnie nietolerancja glutenu, była odpowiedzialna za ich ciągłe złe samopoczucie.
Produkty bez glutenu – jak znaleźć te najlepsze?
Słysząc diagnozę o nietolerancji glutenu lub o celiakii, początkowo można poczuć się zagubionym. W głowie rodzi się pytanie – co w takim razie będę teraz jeść, skoro prawie we wszystkim jest gluten? Nie ma jednak powodów do obaw. W związku z tym, że nietolerancja glutenu jest aktualnie często wykrywana, poszerza się również wybór dostępnych na rynku produktów bezglutenowych.
Istotne jest, aby robiąc zakupy, dokładnie czytać etykiety artykułów zawierające opisy, skład i wartości odżywcze. Artykuły zalecane to oczywiście nie tylko te, które z całą pewnością nie zawierają glutenu. Oprócz braku glutenu, muszą również wyróżniać się najlepszym, wzorowym składem. Wartości odżywcze artykułu bezglutenowego, to kolejna, najważniejsza informacja, którą musimy sprawdzić, szukając dla siebie odpowiedniego produktu. Powinien on zawierać jak najwięcej składników budulcowych, mineralnych oraz witamin – czyli wszystkiego, co dla naszego zdrowia jest najcenniejsze.
Produkty bez glutenu są najczęściej specjalnie opisane. Dodatkowo rozpoznać je możemy po międzynarodowym oznaczeniu przekreślonego kłosa.
Ważną informacją jest to, że za produkty bezglutenowe, uznane zostały również produkty przetworzone, z bardzo niską zawartością glutenu – 20 mg na kg. Takie artykuły również oznaczone są znakiem żywności bezglutenowej.Polecane produkty bezglutenowe
Na diecie bezglutenowej, zrezygnować musimy ze spożywania wielu produktów, które wcześniej stanowiły główne składniki naszego menu. Warto zatem zadbać nie tylko o swoje bezpieczeństwo – wykluczając z diety produkty z glutenem, ale również o zdrowie. O tak ważny aspekt, zatroszczymy się, wybierając zdrowe i odpowiednio zbilansowane artykuły bio, bez glutenu. Taka jest na przykład bezglutenowa żywność La Mandorle od Centrum Bio. Produkty La Mandorle, przeznaczone są do żywienia zarówno dzieci i niemowląt, jak również dorosłych. I są w 100% eko! Komponenty w nich zawarte, dobierane są z niezwykłą starannością i pochodzą z upraw ekologicznych. Świadczą o tym certyfikaty Ecocert i Cobico. Artykuły te, są więc całkowicie bezpieczne i zalecane na diecie bezglutenowej. Sprawdzą się również u osób z nietolerancją laktozy lub na diecie wegańskiej.
* Artykuł powstał przy współpracy z centrumbio.pl.
Byłam na diecie bezglutenowej około trzech miesięcy ( zalecenie lekarza) byłam wtedy strasznie głodna. Nie mogłam znaleźć żadnego fajnego pieczywa ;/
My sami pieczemy chleb, ale próbowałam też kilku sklepowych propozycji pieczywa i można znaleźć naprawdę smaczne 🙂
O, jak fajnie to wyjaśniłaś, bo ja zawsze mam z tym największy problem!
Cieszę się, że mogłaś się dowiedzieć czegoś nowego 🙂
Oj, pamiętam, jak kilka lat temu kolega na imprezie wyjadał wszystkim szynkę z kanapek i zagryzał chipsami. W pewnym momencie zrobiło się to troszkę irytujące, więc zapytałam “Hej, Kuba, co Ty robisz?”, a Kuba na to, że on teraz jest na diecie bezglutenowej (bo się podobno od niej chudnie). Popatrzyłam, pomyślałam, mówię – dobra, jak chcesz, to bądź, ale nie jedz tej szynki, bo to klasyk z marketu, też ma gluten, przeczytaj też skład chipsów dla pewności, a jak wrócisz do domku, to się doucz, bo widać, że są spore braki i jednak cały czas ten gluten jesz 😉 “.… Czytaj więcej »
No tak, był czas, kiedy wielu podążało za modą, nie wiedząc nawet, czym jest gluten 😉 Ale ja nie polecam takiego ślepego podążania za trendami, w żadnym aspekcie dotyczącym naszego zdrowia.
This look so delicious. Thank you so much for sharing.
Thank you for your visit 🙂
Na szczęście nie mam żadnych problemów z nietolerancją glutenu. Czasami wybieram jakieś bezglutenowe produkty bardziej z ciekawości i dla zróżnicowania diety niż z konieczności 🙂
Czasem warto spróbować czegoś nowego 🙂
woooow, czyli ja całe życie nie wiedziałam co to jest gluten ;o jakoś tak zawsze myślałam, że to jakiś syf sztuczny, a to widze, że jest w normlanych potrawach ;o dobrze wiedzieć, chociaż ‘na szczęście’ nie mam odgórnych nakazów unikania 😉
Cieszę się, że mogłaś się dowiedzieć czegoś nowego 😉 Ja niestety muszę go unikać.
Warto wiedzieć, co się je 🙂
Zgadza się 🙂
Mój żołądek bardzo lubię żywność bezglutenu, a więc myślę że jest to dobry sposób na życie.
Cieszę się, że i Tobie służy 🙂
Ze względu na moje schorzenie zaleca się dietę bezglutenową. Wdrażam ją do swojego menu. Na szczęście w sklepach jest coraz większy wybór tego typu produktów.
Ja też jestem na takiej diecie ze względów zdrowotnych i to od dobrych kilku lat 🙂 I bardzo mnie cieszy, że obecnie jest naprawdę spory wybór 🙂
This information I will tell my friends whose children have flour allergy since a baby.
Thank you for the information.
I hope it will helps. Thank you for your visit 🙂
Teraz dieta bezglutenowa to nie problem, w sklepach jest bardzo wiele produktów dostosowanych. Ja na szczeście nie musze być na diecie bezglutenowej, za bardzo lubię świeży chleb pszenny
I mnie to bardzo cieszy, bo jestem na tej diecie od wielu lat 🙂
Mnie ten problem na szczęście nie dotyczy. Domyślam się, że nie jest łatwo ale świadomość żywieniowa Polaków jest coraz większa więc i produkty czy półprodukty bezglutenowe są coraz lepiej dostępne. Ja jednak nie do końca rozumiem nurt “glutenfree”, który stał się jakiś czas temu modny. Wszystkie influencerki pokazywały, że one nie jedzą glutenu bo gluten to zło. A prawdę mówiąc, gluten (jeśli oczywiście nie cierpisz na celiakię czy nietolerancję) jest naszemu organizmowi potrzebny jak każdy inny składnik diety.
Ja, od dobrych kilku lat, jestem na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych. Jednak również jestem tego zdania, że w kwestii zdrowia, moda i to co “trendy”, nie jest najlepszym wyborem. Warto natomiast słuchać swojego ciała 🙂
coraz więcej jest chemicznych dodatków w żywności i niestety coraz więcej osób ma problemy z nietolerancją glutenu 🙁
To niestety prawda. Dlatego warto świadomie wybierać produkty, które jemy.
Na szczęście nie mam takich problemów. Znam jednak osoby które borykają się z celiakią i wiem, że trzeba przestrzegać dietę.
Oj tak, takie osoby muszą bardzo uważać na to, co jedzą.
Dobrze, że teraz jest duży wybór produktów bezglutenowych, kiedyś osoby z nietolerancją mieli ciężko. Ja na szczęście do takich osób się nie zaliczam.
Oj tak. Mnie to niezmiernie cieszy 🙂
Ja na szczescie kochana nie mam nietolerancji na gluten, uwielbiam wszystkie makarony i zboza. Milo jest zobaczyc tez inna strone gotowania i produktow bez glutenu 😀
Zawsze to jakieś urozmaicenie Kochana 😉
Kiedyś ludzie z nietolerancją glutenu nie mieli lekko, dziś na szczęście na rynku jest mnóstwo dostępnych produktów bez glutenu. Ja choć gluten toleruję to chętnie sięgam po takie produkty. O wiele lepiej się po nich czuję.
To prawda. Jest też większy dostęp do wiedzy na ten temat, co również ułatwia życie 🙂
nigdy jakoś głębiej nie interesowałam się tym tematem jednak, podziwiam osoby które trzymają się tak ściśle swoich postanowień i diety 🙂
Dla niektórych, taka dieta nie jest niestety wyborem, tylko koniecznością. Ale fakt, ja też podziwiam ludzi, którzy potrafią trzymać się swoich postanowień 🙂
Ja też od ponad dwóch lat nie spożywam glutenu i czuję się o wiele lepiej po wprowadzeniu tych zmian. 😊
Bardzo się cieszę, że Tobie również ta dieta służy 🙂 Dobre samopoczucie jest najważniejsze 🙂
Hej, ja trochę nie na temat. Czytam, że jesteś wielbicielką kawy. Pijesz czarną czy z mlekiem? Co sądzisz o mleku krowim? Czytałam, że kazeina jest rakotwórcza, zwłaszcza w połączeniu z kawą. Czy lepiej wybrać do kawy np. mleko kokosowe?
Witaj! Uwielbiam białą kawę 🙂 Natomiast, od dobrych kilkunastu lat, nie piję kawy z krowim mlekiem, bo to połączenie mi nie służy. Kiedyś piłam ją ze śmietanką 30%, ale potem, przerzuciłam się na mleka roślinne. Najczęściej wybieram kokosowe lub migdałowe, bez dodatku cukru. Dla mnie, takie połączenie jest idealne.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ja też uwielbiam białą kawę bez cukru. Mleko kokosowe lubię tak pić. Wczoraj spróbowałam z kawą, ale jakaś kwaśna kawa. Może się przyzwyczaję. Służy mi mleko krowie, ale niestety wiem, że niezdrowe jest dla człowieka.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, choć różne rzeczy na ten temat słyszałam. Ja nauczyłam się słuchać swojego ciała i jem to, co mi służy 🙂