Na wigilijnych stołach, od zawsze królują tradycyjne potrawy. Wśród nich jest m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, czy ryba po grecku. Ale tradycja dotyczy także… słodkości. Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez kutii, makowca czy pierniczków!

Pierniczki bezglutenowe w świątecznej oprawie

Święta Bożego Narodzenia, to niezwykły czas. W całym domu unosi się zapach przygotowywanych potraw i aromatycznych przypraw. W tle słychać kolędy, a na ulicach wszyscy życzą sobie „Wesołych Świąt”.

Święta mają też bogatą symbolikę. Zgodnie z polską tradycją, wieczerza wigilijna zaczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie, co jest nawiązaniem do Gwiazdy Betlejemskiej, która ma zwiastować narodziny Jezusa. Innym zwyczajem jest dzielenie się opłatkiem i… przygotowanie 12 potraw na wigilijny stół. Co powinno się na nim znaleźć?

Wybór wigilijnych potraw, w dużej mierze zależy od naszych indywidualnych upodobań, ale także regionu, z którego pochodzimy. Zazwyczaj, 24 grudnia, na stole pojawia się barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z grzybami, śledź przygotowywany na różne sposoby – np. w sosie śmietanowym, w oleju, „pod pierzynką”, inaczej „pod szubą”, czy z rodzynkami. Podczas wigilijnej wieczerzy, często pojawia się także kapusta z grochem lub grzybami. Ale to nie wszystko.

Świąteczne słodkości!

Podczas Świąt Bożego Narodzenia, ważne są także desery. W tym przypadku, również przygotowujemy tradycyjne ciasta. Są nimi między innymi makowiec, sernik i pierniczki. Pierniczki często zdobią nasze świąteczne drzewka na długo przed Świętami, a zapach korzennych przypraw, nawet wiele miesięcy wcześniej, niezmiennie przywodzi na myśl wigilię.
Na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki-i-pierniczki/pierniczki-bezglutenowe-bez-cukru, znajdziesz niezwykły przepis na pierniczki bez glutenu.

Piernik to ciasto wypiekane w piekarniku, którego nieodłącznym składnikiem jest miód, powidła śliwkowe czy cynamon. Pierniki lub pierniczki, to z kolei ciasteczka korzenne, pierczone w niewielkich formach, o przeróżnych kształtach, takich, jak: aniołki, renifery, gwiazdki, śnieżynki, mikołaje, domki czy ludki. W wielu kuchniach, przygotowuje się pierniczki świąteczne z posypką lub piernik z polewą czekoladową i orzechami włoskimi, pekan lub laskowymi.

Niezwykły aromat przypraw korzennych, doceniany jest nie tylko nad Wisłą.

Tradycja wypiekania pierników, kultywowana jest w takich krajach Europy jak Norymberga, Monachium, Amsterdam, Bazyla czy Kłajpeda.
W Norymberdze, najbardziej popularnym pierniczkiem jest lebkuchen. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje: miękki, o smaku cytrynowym i twardszy, dostępny głównie na jarmarkach świątecznych. Niemieckie pierniki są dość duże, często pokryte czekoladą lub lukrem.
Szwedzkie pepparkakor z kolei, liczą już sobie ponad 700 lat. Są to cieniutkie, kruche, dość ostre w smaku, z uwagi na imbir i goździki, ciasteczka, w kształcie serc, gwiazdek i zwierząt.

Tradycyjne potrawy i przysmaki to nieodłączny element Świąt. Kompot z suszonych owoców, pyszny sernik czy barszcz z uszkami, koniecznie muszą zagościć na świątecznym stole!

A jakie potrawy i słodkości goszczą na Twoim stole? 😉

 

 
* Artykuł powstał przy współpracy z portalem wszystkiegoslodkiego.pl.