Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku
Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio stawiam w kuchni na prostotę i w większości przygotowuję takie dania, które nie są skomplikowane, a mimo to, bardzo smaczne 😉
Dzisiaj przychodzę do Was z takim właśnie przepisem na proste placuszki bananowe, do przygotowania których (w najbardziej podstawowej wersji), potrzebować będziecie jedynie 2 składników i tłuszczu do smażenia.
Co najważniejsze, ich wykonanie jest banalnie proste, a same placuszki są naprawdę pyszne.
Ja przygotowuję takie placuszki z dwoma dodatkami. Pierwszym z nich jest masło orzechowe, które nadaje im mojego ulubionego, orzechowego posmaku. Drugim natomiast jest karob, który sprawia, że placuszki mają delikatnie czekoladowy smak.
To co? Zaczynamy! 🙂
Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku
Aby przygotować placuszki bananowe, będziecie potrzebować:
- 4 bananów
- 2 jajek
- ok. 2 łyżek oleju kokosowego (można również smażyć je na zwykłym oleju lub na maśle klarowanym)
- 2 łyżeczek karobu
- 1-2 łyżeczek masła orzechowego
Oczywiście możecie przygotować placuszki z samych bananów i jajek – takie też są pyszne! 🙂
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 16 placuszków.
Placuszki bananowe bez mąki – wykonanie krok po kroku:
Moje placuszki są w dwóch odsłonach, więc do każdej wzięłam po dwa banany i jednym jajku. Kroki przygotowania są identyczne w obu przypadkach, a placuszki różnią się jedynie opcjonalnymi dodatkami 😉
1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem tak, żeby nie zrobić z nich zbytniej papki.
2. Dodajemy do nich jajko oraz wybrany dodatek (karob lub masło orzechowe) i całość mieszamy. Masa nie powinna być za rzadka. Jeśli tak jest, można dodać do niej jeszcze kawałek banana.
3. Tak przygotowaną masę, wykładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej.
Placuszki bananowe smażymy na małym ogniu, aż będą lekko brązowe. Warto przewracać je 2-3 razy w trakcie smażenia, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby, można też uzupełnić tłuszcz na patelni.
4. Usmażone placuszki bananowe układamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
I to już wszystko. Nasze placuszki bananowe są już gotowe. Takie placuszki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, na deser lub po prostu jako przekąska. Podobnie jak racuchy jabłkowe, są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je więc śmiało zabrać ze sobą do pracy lub na wyjazd. Myślę, że ten przepis docenią również osoby, które są na diecie 😉
A Wy lubicie takie proste i nieskomplikowane przepisy? Skusicie się na te placuszki bananowe bez mąki? 😉
Smacznego! 🙂
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na śniadania lub kolacje:
Świetny przepis 🙂
Dziękuję Kochana 🙂
P.S. Podaj proszę linka do swojego bloga 😉
O dokladnie takie robie, pyszne sa <3
Najlepsze! 🙂
Robiłam w lato – pyszne są ❤
Ja bardzo często robię 🙂
Uwielbiam placuszki! Twój pomysł też wypróbuję.
Takie placuszki to najprostszy sposób na pyszne danie 🙂
Wyglądają pysznie! Ja często robię placki owsiane z jabłkiem albo bananem i są przepyszne. Tych muszę koniecznie spróbować.
Ja w ogóle lubię wszelkie maści placuszki i kotleciki 😉
wyglądają pysznie, nie robiłam takich placuszków ale spróbuję 🙂
Moje dzieci uwielbiają różnego typu placuszki. Najczęściej robimy z jabłkiem.
Z jabłkiem też bardzo lubię 🙂
I to jest kolejny argument, by mieć w domu zawsze banany 🙂
Jest tyle przepisów z wykorzystaniem bananów, że naprawdę warto je mieć w domu 🙂
robiłam kiedyś te placuszki, pyszne były 🙂
Ja ostatnio często robię 🙂
U mnie w domu jakoś często brakuje mąki, więc przepis na pewno zapamiętam.
W takim razie, jest to przepis idealny dla Ciebie! 🙂
z chęcią je wypróbuje wyglądają super a przepis prosty
I przede wszystkim są smaczne 🙂
Bardzo często robimy te placuszki w różnych wersjach.Moim dzieciom najbardziej smakuje 2 składnikowy przepis.
Czyli prosto i na temat 😉
Czesto wybieram takie nieskomplikowane przepisy. Lubie prostotę i dobry smak
Ale mi smaka narobiłaś, zjadłabym takie bananowe placuszki, bo bardzo lubię 🙂
No to nic, tylko zrobić i jeść 😀
Muszą być pyszne 🙂 Zjadłabym takie bananowe placuszki i co? Tak kusisz, że teraz muszę zrobić 🙂
Dobrze, że są proste i szybkie w przygotowaniu 😀
Jak zawsze perfekcyjnie przygotowany przepis. Zapisuje i spróbuje. 🙂
Dziękuję Kochana! <3 Staram się jak mogę :) :*
Mój narzeczony takie lubi, więc może mu zrobię 😀
Daj znać, czy mu smakowały 😉
Uwielbiam wszystko co bananowe, jutro bedzie wygladało tak moje sniadanko,
Mam nadzieję, że Ci smakowało 🙂
Lubię banany, więc też czasem dodaję je do placków czy do naleśników 😀
Ja też tak robię 🙂
Robiłam nieraz placuszki bananowe ale troche inaczej. Polecam dodać zmiksowanego banana do ciasta na naleśniki, mają wtedy bardzo fajny smak
Ooo super – na pewno wypróbuję! 🙂
muszą byc naprawdę smaczne! lubię takie placuszki, jednak unikam smażonego.
Niestety inaczej się nie da przygotować 😉
Jutro zrobię te placuszki dla synka na śniadanie, napewno mu posmakują. 🙂
W takim razie życzę Wam smacznego! 🙂
Ten przepis na pewno wyprobyjemy oboje z mężem
Polecam 🙂
wow bez mąki? czad!
I w dodatku są pyszne 😀