Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe) – przepis krok po kroku
Ponieważ ostatnie fit przepisy cieszyły się sporym zainteresowaniem, mam dla Was dzisiaj kolejny taki przepis. Tym razem będzie to inspiracja obiadowa, oczywiście w wersji bezglutenowej, czyli placki z cukinii z piekarnika 😉
Placki z cukinii można robić na wiele sposobów. Moje są wzbogacone serem feta i suszonymi pomidorami, które cudownie podkreślają ich smak. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a danie jest lekkie, smaczne i bardzo sycące.
W dodatku, jeśli nie macie piekarnika lub nie lubicie dań przygotowywanych w ten sposób, możecie spokojnie usmażyć placki na patelni. Gwarantuje Wam, że są równie pyszne!
To co? Zaczynamy! 😉
Placki z cukinii z piekarnika (bezglutenowe) – przepis krok po kroku
Aby przygotować placki z cukinii z piekarnika, będziemy potrzebować:
- 2 średniej wielkości cukinii
- 3 dużych lub 4 małych jajek
- 60 g mąki ryżowej
- ok. 60 g płatków jaglanych
- pół kostki sera feta
- 6 suszonych pomidorów (ja używam takich w zalewie)
- 2 ząbków czosnku
- przypraw – u mnie są to: sól himalajska, cząber suszony, pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek mielony
Będziecie również potrzebować papieru do pieczenia 🙂
Z podanych przeze mnie proporcji, wychodzi około 15 sztuk, średniej wielkości placków.
Placki z cukinii z piekarnika – wykonanie krok po kroku:
1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej.
2. Startą cukinię solimy, przekładamy na sitko i pozostawiamy na ok. 15 minut, aby puściła wodę.
3. Ser feta blendujemy lub miksujemy z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Ja dodaję również nieco zalewy z pomidorów.
4. Jajka wybijamy do miski i dobrze roztrzepujemy np. przy pomocy widelca lub rózgi.5. Cukinię dobrze odciskamy, dodajemy do niej jajka oraz masę z sera feta i dokładnie mieszamy.
6. Całość przyprawiamy, dodajemy mąkę ryżową oraz płatki jaglane i ponownie dokładnie mieszamy.
7. Masę odstawiamy na 5-10 minut, aby płatki wchłonęły wilgoć. Jeśli po tym czasie masa jest bardzo wodnista, ponownie dodajemy płatki jaglane, mieszamy i na chwilę odstawiamy.
8. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
9. Tak przygotowaną masę, wykładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze, żeby placki z cukinii nie były zbyt płaskie, bo mogą wyjść suche. Moja porcja, to 1 solidna łyżka stołowa na placek 😉
10. Placki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
I to już wszystko. Nasze placki z cukinii z piekarnika są już gotowe! Oczywiście podajemy je od razu po upieczeniu, na ciepło. Świetnie się komponują z jogurtem, śmietaną lub po prostu domowym ketchupem 🙂
Smacznego! 🙂
A jeśli poszukujecie dobrego piekarnika z funkcją pary oraz opinii na temat piekarników tego typu, zapraszam do artykułu: Piekarnik z funkcją pary opinie, który produkt najlepszy?
Szukacie inspiracji obiadowych? Polecam moje przepisy na kotleciki:
Warzywne kotleciki z brokuła i selera
Kapuściane kotleciki bezglutenowe
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe
Uwielbiam cukinie, ale na placki z niej jestem za leniwa, bo robiłabym raczej tylko dla siebie 🙂
Czasem warto zrobić i dla siebie 😉 Wbrew pozorom, jest to naprawdę szybkie danie 😉
Takiej wersji placków jeszcze nie jadłam. Wyglądaja przepysznie! Cukinię uwielbiam i mam jej pełno na działce 🙂
Ja też korzystam, póki jest swoja 🙂
O widzisz, ja zastapie fete tofu i beda jak ulal, az slinka cieknie <3
Tak właśnie myślałam, że można ją zastąpić tofu 🙂 Koniecznie podziel się wrażeniami smakowymi :* 😉
Dam znac <3
I kolejne danie stworzone dla mnie. Doskonałe masz te pomysły.
Dziękuję Kochana! 🙂 Staram się jak mogę! <3
Kurde, wyglądają naprawdę pysznie, jednak ja ze swoją cerą muszę przejść na dietę na razie bezbiałkową, żeby wykluczyć czy to przez nią tak wyglądam
W takim wypadku, można śmiało zstąpić fetę tofu, a jajka siemieniem lnianym 🙂
Moja mama ostatnio robi dania z cukinią ❤
Ja też korzystam, póki sezon trwa! 🙂
Wygląda naprawdę smacznie 😉
takiej wersji tych placków z piekarnika nie znałam, czasem smażę je na patelni, ale jak widzę muszę spróbować nowego sposobu 🙂
Ja też często smażę je na patelni, ale czasem warto poeksperymentować 🙂 Tym bardziej, że jest to mniej czasochłonny sposób, bo nie trzeba ich pilnować i przewracać 😉
narobiłaś mi teraz ochotę na zupe dyiową 🙂 nie wiem czemu ale tak mi się skojarzyło
A wiesz, że ostatnio jadłam te placki właśnie do zupy dyniowej? 😉
Dzięki za przepis. Przypomniałaś mi że mam cukinie do zerwania z ogrodu
U nas w tym roku obrodziła wybitnie 😉
Da się czymś zastąpić płatki jaglane?
Tak, płatkami owsianymi 🙂 Tylko trzeba dostosować ich proporcje 😉
Ale super! Jutro próbuje! Uwielbiam cukinie:)
Koniecznie daj znać, czy Ci smakowały! 🙂
Placki idealnie dla mnie. Uwielbiam cukinię.
Ja też uwielbiam i korzystam póki sezon trwa 😉
Hmm nie jadłam plaacuszkőw z cukinii, ciekawe jakie są w smaku.
Polecam spróbować 🙂
Za cukinią nie przepadam, ale może w placuszkach by mi posmakowała? 😀
W placuszkach wcale nie smakuje jak cukinia 😀
O ale super wyglądają 🙂 Ja jutro jadę po cukinie to może coś wyczaruję 😀
Ja korzystam, póki jest tania cukinia 😀
Zaciekawiłaś mnie tym połączeniem. Wiesz może, czy można jeszcze kupić cukinie? 🙂
Oczywiście 🙂 Teraz jest najlepszy czas 🙂
Super! Jak tylko zdążę, to wypróbuje 🙂
Intrygujący przepis,a na pewno zdrowy. Pięknie się prezentują te smakowitości 🙂
Dziękuję Kochana! Bardzo mnie to cieszy 🙂
Lubię takie placki z cukinii, kiedś mama nam smażyła cukinię ale w kawałkach. Smacznie zawsze było.
Cukinia w ogóle jest smacznym warzywem 🙂
Lubię takie placki jednak zawsze smażę je na patelni. Ciekawa jestem smaku takiej wersji
Smażone na patelni też wychodzą super, więc polecam spróbować 🙂
Już wiem, co jutro stworzę w kuchni 🙂
Mam nadzieję, że Ci smakowały 🙂
Z fetą nie robiłam, ale placki z cukinii bardzo lubię 🙂
Ja lubię sobie urozmaicać 😉