Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku
Jesień rozgościła się już na dobre i niestety robi się coraz zimniej. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesiennych wieczorów bez kubka gorącej herbaty, wzbogaconej odpowiednimi dodatkami 😉
Jednymi z moich ulubionych dodatków są miód i pigwa.
Tym bardziej, że owoce pigwy są bogatszym źródłem witaminy C, niż cytryny. Nie na darmo więc, pigwa nazywana jest polską cytryną. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moim przepisem na pigwę do herbaty, do której postanowiłam dodać również imbir i goździki. Oba te dodatki wykazują właściwości przeciwzapalne, a goździki – również działanie antyseptyczne.
Zapewniam Was, że herbatka doprawiona takim zestawem, jest aromatyczna, przyjemnie rozgrzewająca, a dodatkowo świetnie się sprawdzi jako „wspomagacz” w trakcie leczenia przeziębienia lub grypy 😉
Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku
Do przygotowania pigwy do herbaty będziecie potrzebować:
- 1 kg owoców pigwy
- ok. 70 g imbiru
- 3 szklanek (60 dag) cukru – u mnie jest to cukier trzcinowy
- 3 szklanek (600 ml) wody
- 9-10 goździków
- 3 łyżek soku z cytryny
Oczywiście będziecie potrzebować również słoików 😉
Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – wykonanie krok po kroku:
1. Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze lub większe wiórki, aż dotrzemy do gniazda nasiennego, które nie nadaje się do użycia, więc go wyrzucamy.
2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki.
3. Wiórki pigwy układamy dosyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach, a pomiędzy nie wkładamy kawałki imbiru.
4. Teraz przygotujemy syrop do zalania naszych przetworów.
W tym celu w garnku zagotowujemy wodę, po czym wsypujemy do niej cukier oraz goździki i doprowadzamy do ponownego zagotowania.
5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc między słoikami również goździki, po czym dokładnie dokręcamy wieczka i stawiamy słoiki do góry dnem.
8. Następnie przystępujemy do pasteryzacji słoików, w których uprzednio wylądowała nasza pigwa do herbaty:
- Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki, jeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką lub kocem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę.
- Przed schowaniem słoiczków na zimę, warto się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 😉
I to już wszystko. Nasza pigwa do herbaty jest już gotowa. Teraz możemy już rozkoszować się jesienną lub zimową herbatką w jej towarzystwie.
Pamiętajcie, że słoiczki warto przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu – najlepiej w lodówce!
A Wy lubicie herbatę z pigwą, czy jednak wolicie taką z cytryną? 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie przepisów na inne zimowe przetwory, polecam moje przepisy:
Domowa nutella śliwkowa
Marynowana dynia a la ananas
Domowy ketchup z cukinii
Jarzynka a la Vegeta
Nigdy nie miałam okazji pić czegokolwiek z pigwą co sprawia że jestem ciekawa smaku
Sam owoc jest kwaśny i cierpki, jak cytryna 😉 Ale w takim syropie, to już zupełnie inna historia 😉
moja mama robi pigwę na zimę a ja bezwstydnie z tego korzystam, uwielbiam smak herbaty z pigwą, idealna na jesień i zimę 😉
Taka mama, to skarb! 🙂 Wiem coś o tym 😉
podarowałabym sobie goździki i wypiłabym ze smakiem!!
Goździki są opcjonalne 😉 Ja lubię i dodaję nawet do kawy 😉
Kiedyś piłam herbatę z pigwą, była pyszna. Może w przyszłym roku zrobię sobie takie przetwory 🙂
Ja uwielbiam i piję bardzo często 🙂
bardzo lubię pigwę z herbatką, miałam kiedyś krzaki pigwy, warto zrobić je w takiej postaci, zimą i jesienią jak znalazł 🙂
I w dodatku, nie straszne nam żadne przeziębienie 😉
fantastyczne propozycje, w przyszłym roku muszę kupić krzaczek pigwy, mam dużą działkę więc znajdzie się dla niej odpowiednie miejsce. ma wiele właściwości zdrowotnych, może jeszcze w tym sezonie kupię jej owoce i zrobię podobne słoiki.
Polecam bardzo! 🙂 Nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak herbatka z takimi dodatkami – gorąca, pyszna i aromatyczna 🙂
Kochana moja mama robi taki syrop z pigwy jest idealny do herbatki jak i do samej wody, pycha i samo zdrowie <3
Dlatego zrobiłam sobie solidne zapasy na zimę! 🙂
Mój tato zawsze przyrządza taką pigwę, ale jeszcze nigdy nie piłam z nią herbaty. Muszę spróbować. 🙂
Oj Kochana, to koniecznie spróbuj! 🙂
W weekend mój mąż przywiózł sporo pigwy więc chętnie wypróbuję Twój przepis – kompletnie nie wiedziałam co z niej zrobić.
Można z niej też robić nalewkę lub syrop 🙂 Też są pyszne 🙂
Jeju, ale zrobiłaś piękne jesienne zdjęcia <3 Śliczne <3
A co do pigwy, to jeszcze nie miałam okazji jej spróbować. Takie kupne herbaty tylko piłam, ale prawdziwej to jeszcze nie. Chętnie kiedyś bym spróbowała 🙂
Dziękuję Kochana! <3 Uwielbiam taki jesienny klimat :)
A pigwę koniecznie kiedyś spróbuj 😉
Ja lubię w sumie i jedną i drugą, choć bez imbiru 😛
U mnie imbir gości przez cały roku, bo rano zawsze piję go z ciepłą wodą i cytryną 😉
nigdy nie piłam herbaty z pigwą, jestem mega ciekawa jak ten specjał smakuje. Twój recept zapisuję do wypróbowania.
Ja bardzo lubię, a jestem przyzwyczajona do picia jej od dziecka 🙂 Pyszna jest też nalewka z pigwy 😉
Lubię pigwę z herbatą. Stała sie ona teraz bardzo popularna
I warto ją pić, bo pomaga nam dbać o odporność 🙂
Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie przyrządzałam niczego z pigwy :/
W takim razie, tym bardziej polecam Kochana 🙂
Pigwa wydaje mi się zbyt mdła uwielbiam za to pigwowec!
Pigwowca nie próbowałam, ale dla mnie pigwa jest dobra 😉
Ja lubię z cytryną, ale z pigwą nie piłam jeszcze;>
Ja z cytryną też bardzo lubię 🙂