Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku
Będąc na diecie bezglutenowej, odkrywam sporo alternatyw dla tradycyjnych dań. Jednym z nich jest naleśnikowa lasagne ze szpinakiem, która świetnie się sprawdza jako zamiennik tradycyjnej lasagne makaronowej 😉
Ponieważ bezglutenowe makarony do lasagne są ciężko dostępne, długo zastanawiałam się czym je zastąpić. Pomysł na to danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni. Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne 😀
I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam 😉
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku
Do przygotowania naleśników do lasagne będziecie potrzebować:
- 2 jajka
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli (u mnie sól himalajska)
Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 5 sztuk 😉
Oczywiście moja wersja jest bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali naleśniki z Waszego sprawdzonego przepisu 😉
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – potrzebne składniki:
- 400 g szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego)
- 130 g śmietany 18%
- 1 łyżkę oleju lub masła
- 4 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę)
- żółtego sera (ja używam sera bez laktozy)
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – wykonanie krok po kroku:
1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu rozkłócamy jajka ze szczyptą soli przy pomocy mątewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju.
2. Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut.
4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły.
6. Teraz czas na przygotowanie szpinaku. W tym celu, na oleju lub maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
7. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż się rozmrozi. W przypadku świeżego szpinaku, po prostu przez chwilę go podsmażamy 😉
8. Na koniec doprawiamy go solą oraz pieprzem i dodajemy śmietanę. Wszystko dusimy jeszcze przez moment, aby smaki się połączyły.
9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym.
11. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smarujemy go sosem szpinakowym.
12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy.
13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy starty serem lub przykrywamy plasterkami sera.
14. Gotową naleśnikową lasagne ze szpinakiem wkładamy do rozgrzanego piernika i zapiekamy przez 25 minut.
15. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, zanim przystąpimy do krojenia.
I to już wszystko. Nasza naleśnikowa lasagne ze szpinakiem jest już gotowa. Możemy ją teraz pokroić jak tort i podać 😉
Mnie najbardziej smakuje polana ketchupem.
A jeśli wolicie bardziej tradycyjne wykorzystanie naleśników, możecie z nich przygotować na przykład krokiety ze szpinakiem i fetą, które są idealną propozycją zarówno na śniadanie jak i na obiad.
Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie zamienniki tradycyjnych dań 😉
Smacznego! 🙂
A jeśli szukacie pomysłu na podwieczorek, polecam gryczane gofry 😉
Wygląda mega apetycznie! 🙂
Dziękuję Kochana :* 🙂
Mój narzeczony bardzo lubi lasagne, więc może mu zrobię taką wersję 😀
Oj to koniecznie mu przygotuj! 🙂 I daj znać, czy przypadła mu do gustu 😀
Super przepis. Na pewno wykorzystam
Koniecznie daj znać, czy smakowała! 🙂
Absolutnie uwielbia mszpinak, a ta propozycja to zupełnie coś dla mnie
Polecam, bo jest naprawdę pyszna! 🙂 :*
Uwielbiam lasagne i szpinak, świetny przepis. 🙂
Ja też! 🙂 Dziękuję :*
Właśnie od jutra idę na dietę więc szkoda że tak późno na to trafiłam. Kocham lasagne, kocham szpinak! 😀
U mnie Kochana znajdziesz dużo dietetycznych przepisów 😀
Wygląda przepysznie, aż zrobiłam się głodna 🙂 Pycha 🙂
To koniecznie musisz spróbować! 🙂 :*
mniam wygląda przepysznie!
Pysznie wygląda – muszę spróbować
Nigdy nie jadłam lasagne, a tym bardziej takiej ze szpinakiem
Tym bardziej Ci ją polecam Kochana! 🙂
A ja właśnie jutro będę robić na obiad lasagne 😀 Ale w wersji standardowej
W takim razie życzę smacznego obiadku! 😀
mniam! smakowicie to wygląda 🙂
O akurat jestem na diecie więc na pewno wypróbuję 🙂
Polecam, bo jest dużo lżejsza od tradycyjnej, a równie smaczna 🙂